Apostolat molitve je Papina međunarodna mreža za molitvu; mreža molitve u službi izazovâ koji se nalaze pred ljudskim rodom i poslanjem Crkve, jer upravo su to Papine mjesečne molitvene nakane, koje nam pomažu da bolje upoznamo velike izazove današnjega svijeta – kazao je u razgovoru za Radio Vatikan isusovac pater Frederic Fornos, međunarodni voditelj Apostolata molitve, osvrćući se na tu inicijativu.

Riječ je o izazovima koji nam pomažu da budemo mnogo više uključeni u ovaj svijet, i to – kako je rekao papa Franjo u prigodi Svjetskoga dana mira – u duhu solidarnosti, milosrđa i suosjećanja prema našem svijetu – napomenuo je p. Fornos te podsjetio na korizmenu poruku pape Franje, u kojoj je istaknuo da smo zasićeni uznemirujućim vijestima i slikama koje govore o ljudskom trpljenju, a istodobno osjećamo da nismo sposobni intervenirati.

Osvrnuvši se na tu novu inicijativu u koju je Papa osobno uključen, međunarodni voditelj Apostolata molitve je kazao da će svaka video-poruka biti na deset jezika, kako bi se svim ljudima, ne samo katolicima, nego svakomu tko želi moliti i pokrenuti se, pomoglo moliti zajedno s papom Franjom. U poruci će govoriti osobno Papa i pomoći nam moliti zajedno s njim za izazove koji su pred nama – napomenuo je p. Fornos te dodao da nam za ovaj mjesec siječanj papa Franjo predlaže moliti i uključiti se u međureligijski dijalog, jer vjeruje da je za mir u svijetu danas doista važno poštovanje drugoga. Traži da se moli da iskreni dijalog između muškaraca i ženâ različitih religija donese plodove mira i pravednosti.

Papa u video-porukama govori španjolski, a prijevod će na druge jezike biti napisan u titlovima. Željeli smo da govori na svojem jeziku, jeziku srca i molitve, na jeziku njegove bliskosti s Gospodinom – rekao je p. Fornos, te na novinarovo pitanje koju poruku Sveti Otac želi dati tim pothvatom, kazao da nam tim snimljenim porukama želi pomoći da otvorimo svoje srce za druge, i za velike izazove čovječanstva.

Nije tu riječ o općim stvarima, – dodao je – nego o muškarcima, ženama, obiteljima, djeci. A to nam pomaže da se uključimo u te izazove svojom molitvom i djelovanjem, kako bi naš svijet mogao biti svijet veće solidarnosti i suosjećanja, i kako bismo na taj način pobijedili ravnodušje – istaknuo je p. Fornos.

Radio Vatikan | Bitno.net