U katehezi se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja po Luki, u kojem Isus oživljava udovičina sina u Nainu. Ipak – kako je kazao – u središtu tog izvještaja nije veliko čudo oživljenja, nego „Isusova nježnost prema dječakovoj majci“. Milosrđe tu postaje „veliko suosjećanje“.

Sveti je Otac preporučio hodočasnicima da se, prolazeći Svetim vratima, sjete tog evanđeoskog izvještaja. „Kad je Isus vidio tu uplakanu majku, ona je ušla u njegovo srce! Do Svetih vrata svatko od nas dolazi noseći vlastiti život, s njegovim radostima i patnjama, naumima i neuspjesima, sumnjama i strahovima, kako bi ga predali Gospodinovom milosrđu. Sigurni smo“ – kazao je – „da se Gospodin približava svakome od nas, kako bi nam donio i pružio svoju snažnu utješnu riječ: ‘Ne plači!’ To su vrata susreta boli čovječanstva i Božjeg suosjećanja.“

Prelazeći prag Svetih vrata, činimo „hodočašće u Božje milosrđe“. Bog nam tada, kao i preminulome mladiću, govori: „Kažem ti, ustani!“ „Bog nas želi na nogama. Stvorio nas je da budemo na nogama“ – dodao je papa Franjo, napominjući da i kad toliko puta padnemo, ključna riječ ostaje ista: „Naprijed, ustani!“

„Isusova moćna riječ može nas podignuti i ostvariti u nama prijelaz iz smrti u život. Njegova riječ nas oživljuje, daruje nadu, krijepi umorna srca, otvara nas pogledu na svijet i život koji ide ponad patnje i smrti“ – rekao je Sveti Otac.

Oživjevši mladića, Isus ga „dade njegovoj majci“. Ona „drugi put postaje majka, ali sin kojeg je sada primila nije od nje dobio život. Majka i sin primaju tako vlastite identitete zahvaljujući Isusovoj moćnoj riječi i njegovoj gesti ljubavi. Na taj način, osobito tijekom Jubileja, majka Crkva prima svoju djecu, prepoznajući u njoj život koji je dar Božje milosti. Zahvaljujući toj milosti, milosti krštenja, Crkva postaje majka i svatko od nas postaje njezino dijete“ – objasnio je Papa.

Isusov čudesni čin nije namijenjen samo za udovicu i njezina sina, nije gesta dobrohotnosti ograničena samo na onaj grad. U tom milosrdnom djelu, „Bog izlazi u susret svojem narodu“ – ustvrdio je papa Franjo. Istaknuo je kako je poželio da se Jubilej milosrđa slavi ne samo u Rimu, nego i u svim mjesnim Crkvama u svijetu, „kao da se čitava Crkva raspršena po svijetu ujedinjuje u jednoj jedinoj pjesmi hvale Gospodinu“.

Približavajući se Vratima milosrđa, približavamo se Isusovu milosrdnom srcu. „On je istinska vrata koja vode spasenju i daruju novi život“ – naglasio je Sveti Otac. „Milosrđe, bilo u Isusu, bilo u nama, put je koji počinje od srca i dolazi do ruku“, a to znači da „s novim srcem, srcem koje je Isus izliječio, rukama činim djela milosrđa, nastojeći pomoći, brinuti se za tolike potrebite“ – zaključio je Papa.

RV | Bitno.net