Predstojnik Tiskovnog ureda Svete stolice o. Federico Lombardi reagirao je danas na tvrdnje u pojednim talijanskim medijima po kojima je papa Franjo pokazao blagonaklonost prema legaliziranju istospolnih zajednica i takve napise nazvao “manipulacijom riječima Pape”.

Podsjetimo, Papa je krajem studenoga prošle godine u govoru pred članovima Međunarodne unije redovničkih poglavara spomenuo probleme djece koja žive u složenim obiteljskim prilikama, poput djece rastavljenih roditelja ili onu koja žive s istospolnim parovima.

“S obrazovnog stajališta homoseksualni brakovi pred nas stavljaju izazov koji nam je ponekad teško razumjeti. Moramo razumjeti na koji način širiti Kristov nauk među generacijom koja proživljava promjene. Moramo voditi računa o tomu da im ne damo cjepivo protiv vjere”, rekao je tada papa Franjo.

Pojedini mediji su te izjave protumačili kao to da je Papa “otovren” za mogućnost legalizacije istospolnih zajednica o čemu se trenutačno vodi rasprava u Italiji.

“Papa je naglasio kako je situacija u kojoj se danas djeca školuju drugačija od one u prošlosti, jer puno njih živi u teškim i kompliciranim obiteljskim situacijama. Sada pojedini mediji uzimaju te izjave i instrumentaliziraju ih. Pisati o nekakvoj “otvorenosti prema gay brakovima” je pardoksalno…Papa se ni na koji način nije izjasnio o aktualnoj raspravi koja se vodi u Italiji”, stoji u priopćenju Lombardija.

Predstojnik Tiskovnog ureda je podsjetio i na “Papine stavove kada se slična rasprava vodila u Argentini” i “koji su potpuno suprotni od onoga što mu se sada pripisuje”.

Podsjetimo, Bitno.net je nedavno objavio dokumente iz vremena kada je Papa bio nadbiskupom Buenos Airesa i kada se oštro suprotstavio legalizaciji gay brakova u toj zemlji.

G. An. | Bitno.net