Najdjelotvornije svjedočanstvo braka jest primjeran život kršćanskoga bračnog para – tweet je koji je papa Franjo 30. srpnja objavio na Twitter računu @Pontifex. I u utorak je, 28. srpnja, Sveti Otac – isto tako putem Twittera – ohrabrio mlade da se ne boje braka.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Papina pozornost prema obitelji ne ide na odmor. Samo je u posljednja tri dana dva puta upotrijebio Twitter kako bi istaknuo središnji položaj braka i obitelji u životu Crkve i društva. Poruke su to koje, i u vrijeme posvećeno odmoru i zabavi, podsjećaju koliko je obitelj – koja će u listopadu biti protagonist biskupske sinode – na srcu pape Franje. Osim toga, te se poruke na poseban način povezuju s mladima, koji komuniciraju najviše putem Twittera i društvenih mrežâ.

Uostalom, Sveti je Otac temi braka posvetio dvije opće audijencije, 29. travnja i 6. svibnja. U katehezi prve audijencije posebno se osvrnuo na remek-djelo braka, u kojemu se odražava beskonačna Božja ljubav. Istodobno, papa Franjo nije propustio govoriti o teškoćama koje danas postoje zbog „kulture privremenosti“.

Budući da ima mnogo mladih koji se ne usuđuju vjenčati, Crkva se ima pitati, i tražiti putove kako bi vratila pouzdanje u „projekt“ neopozive veze. U katehezi 6. svibnja, Papa se osvrnuo na ljepotu braka. Dirljivo je i tako lijepo to zračenje Božje snage i nježnosti koje se prenose s jednoga bračnog para na drugi, s obitelji na obitelj – istaknuo je tada papa Franjo te napomenuo da je Crkvi potrebna također vjernost bračnoga para milosti njihova sakramenta. Te nas riječi vraćaju na današnji tweet u kojemu Papa ističe da je najdjelotvornije svjedočanstvo braka upravo uzoran život kršćanskoga bračnog para.

Vrlo je lijepo to što nas Papa poziva da se osvrnemo na stvarnost kršćanskih bračnih parova koji svojim životom rastjeruju velike strahove, kulturalne ili psihološke, kojih ima i u naše doba – rekao je u razgovoru za našu radijsku postaju biskup Pietro Maria Fragnelli, predsjednik povjerenstva za obitelj Talijanske biskupske konferencije.

Papa insistira na toj dimenziji djelotvornoga svjedočenja, i mislim da se upravo to danas traži, jer kada se kaže da mladi nemaju više uporišta, zapravo se kaže da nema svjedoka koji su u stanju govoriti bez riječi, koji govore svojim životom, i na pedagoškom području, u školi, i na području pravde, kvalitete odnosâ, sposobnosti za uspostavljanje hijerarhije vjerodostojnih vrijednosti u životu bračnoga para i obitelji – istaknuo je biskup.

Osvrnuvši se na Papine riječi iz jedne od katehezâ posvećenih braku, u  kojoj je istaknuo da kršćani ne ulaze u brak samo zbog sebe, nego se vjenčaju u Gospodinu, za dobro cijele zajednice, čitavoga društva, biskup je Fragnelli napomenuo da djelotvornost znači učiniti mogućim dar života, koji ide mnogo dalje od same obitelji. Obitelj – dodao je – ima zadaću rađanja života i nade koja dolazi do cijeloga društvenog tkiva.

Papa nam nudi dva mjerila – primijetio je potom predsjednik Povjerenstva za obitelj Talijanske biskupske konferencije. Kaže nam da stvarnost obitelji valja gledati pogledom Boga koji svako stanje neprestano gleda milosrdnom ljubavlju. A uz to potiče cijelu Crkvu, naše lokalne Crkve, župe, i svakog krštenika, da budu blizu i da u tišini slušaju. Valja znati biti naprijed i tako otvarati putove, podupirati i teške situacije, ili pak biti otraga, ponizno, ohrabrujući, potičući, i podupirući obitelji u teškoćama koje ne mogu riješiti same.

To pak znači da je potrebno promijeniti mentalitet, – objasnio je biskup – valja promijeniti kulturu kako ne bi išla u smjeru individualizma, nego u smjeru solidarnosti, potpunoga suosjećanja koje u ljudskom srcu stvara Evanđelje te tako čini mogućim to djelotvorno svjedočenje uzornoga života kršćanskoga bračnog para. Sve je to moguće; to nije samo san – primijetio je biskup Fragnelli.

Radio Vatikan|Bitno.net