SDM

Tako je odmah odgovorio na pitanje o tajni Svjetskoga dana mladeži. Riječ je, naime, o tolikom broju mladih koji zapravo usred ovoga svijeta traže puni smisao svojega života i postojanja te su uvjereni da im to samo Krist može dati i zato je uvijek Krist središte okupljanja u zajedničkim promišljanjima i slavljima, molitvama i pjesmi.
S tim je u vezi bilo i pitanje gotovo tridesetogodišnjega razdoblja otkako se održavaju ti dani mladeži i ima li razlike među mladima onda i sada, a kardinal je kazao da je u početku bilo tragova ideološke podjele kao posljedica ozračja šezdesetih godina, a sada je pak vidljiviji sekularizam i relativizam. Mladi instinktivno osjećaju da ih ponude tih struja ne ispunjavaju, pa se okreću Isusu Kristu u kojemu doista prepoznaju svoj put, istinu i život.

I svaki papa daje svoje posebno obilježje načinom blizine mladima i načinom obraćanja njima, kazao je također kardinal Ryłko. To će biti očito i u Riu de Janeiru s papom Franjom. A već je i papa Ivan Pavao II. govorio da Crkva ima što reći mladima, jednako kao što i mladi imaju što reći Crkvi. Obično se izabere i moto pod kojim se odvijaju ti dani mladeži pa je ovaj upravo evangelizatorski usmjeren: Idite i učinite sve narode mojim učenicima.

Što to znači, vidljivo je iz samog Isusova zahtjeva. Ponajprije trebamo svi mi kršćani biti Isusovi učenici, hraniti se njegovom istinom, ispunjavati se njegovim životom, da bismo onda to, a zapravo njega, ponudili ovom naraštaju. I to je onda odgovor mladih na novu evangelizaciju. Radost susreta s Isusom povećava se u radosti novih njegovih učenika. To je i plod mnogih svjedočenja mladih tijekom prošlih svjetskih dana mladeži, ali je to i plod teškoga dozrijevanja i otkidanja od različitih lažnih privlačnosti koje ovaj svijet mladima nudi. Stoga oni prepoznaju u tim danima i riječi o odricanju, o križu kao nečemu što je nužno povezano s novošću koju uvijek susreću u međusobnim bogaćenjima i u zajedničkom susretu s papom i napokon s Isusom Kristom – ističe na kraju kardinal Ryłko.

(rv/bitno.net)