Papa Franjo smijenio je s mjesta prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata španjolskog kardinala Antonija Cañizaresa Lloveru i imenovao ga nadbiskupom Valencije. U razgovoru za Vatican Insider, kard. Cañizares otklonio je nagađanja koja su u njegovu razrješenju vidjeli uklanjanje nepoželjnih kardinala iz Rimske kurije, naglasivši kako je od pape Franje osobno zatražio povratak biskupskoj službi.

Antonio-Canizares

“Bila je to moja želja. Rekao sam Franji da želim osjetiti ‘miris stada’. Tražio sam povratak u biskupiju i to onu u koju me Papa želi poslati.“ Ovim je riječima kardinal Antonio Cañizares Llovera obrazložio svoj odlazak s mjesta prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, te tako otklonio nagađanja određenih krugova koji su u odluci pape Franje vidjeli uklanjanje tzv. nepoželjnih „ratzingerovih“ kardinala.

– Velika mi je radost i čast što je Sveti Otac odabrao Valenciju, jednu od najživljih španjolskih i europskih biskupija, osobito po broju zvanja. To je znak zahvalnosti i priznanja – Franjin dar koji me dirnuo i na kojemu sam zahvalan – rekao je kardinal Cañizares za Vatican Insider.

Nakon pet i pol godina službe na čelu spomenute Kongregacije, ovaj 69-godišnji španjolski kardinal, rodom iz Utiela (Valencija), naslijedit će na mjestu nadbiskupa Valencije mons. Carlosa Osoroa Sierru, koji je imenovan madridskim nadbiskupom. Govoreći o svojoj službi u Rimskoj kuriji, kardinal Cañizares je istaknuo kako je u središtu pozornosti Kongregacije bio nastavak liturgijske obnove zacrtane ne II. vatikanskom saboru.

– Jedan od glavnih događaja bio je simpozij o saborskoj konstituciji Sacrosanctum Concilium. Također, tu su i dokumenti koje smo objavili ili će uskoro biti objavljeni. Moramo i dalje raditi na tome da Sabor u potpunosti bude implementiran u područje liturgije, prema riječima Benedikta XVI.: Bog je subjekt liturgije, a ne mi. Liturgija nije ljudsko, već Božje djelo – kazao je bivši biskup Avile, Granade i Toleda, kojega je upravo spomenuti papa Benedikt XVI. 2006. godine imenovao kardinalom, a 2008. godine postavio ga na čelo Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Zanimljivo, zbog sličnih teoloških razmišljanja, ali i fizičke sličnosti s papom emeritusom, kardinala Cañizaresa nazivaju „malim Ratzingerom“.

Na pitanje kakav je odnos prema radu Kongregacije imao papa Franjo, kardinal je odgovorio kako su svi uživali istinsku podršku.

– Više nam je puta ponovio kako je od same brige oko reformi, važnije temeljiti se na Pashalnom misteriju koji se ostvaruje u liturgiji i iskustvu otajstva koje se ondje događa – prisjetio se kard. Cañizares.

Na kraju razgovora, budući nadbiskup Valencije progovorio je i o viđenju budućih odnosa sa španjolskim vlastima.

– Vjerujem kako ću imati prijateljske odnose sa svijetom politike i institucija, obilježene otvorenošću i suradnjom – rekao je kard. Cañizares, istaknuvši kako će u svojem pristupu uvijek biti vođen „općim dobrom, dobrom naroda“ kojega kršćanski identitet obilježava dulje od 14. stoljeća.

Miodrag Vojvodić/Bitno.net