Australska sutkinja Belinda Wallington odlučila je jučer (1. svibnja) kako postoji dovoljno dokaza za početak suđenja kardinalu Georgeu Pellu, optuženom za seksualnu zlostavljanje maloljetnika.

Premda je odbacila gotovo polovicu optužbi protiv njega, sutkinja Wallington smatra kako optužba ima dovoljno jak slučaj za nastavak suđenja pred porotom, piše ABC.

Točan broj i sadržaj optužbi još uvijek nije poznat.

Podsjećamo, zbog smrti jedne od navodnih Pellovih žrtava, sud je početkom ožujka već odbacio dio optužbi protiv kardinala.

Također, sutkinja Wallington, jednu je optužbu odbacila zbog “nezadovoljavajućeg svjedočenja” jedne od navodnih žrtava.

Kardinal George Pell, inače jedan od bliskih suradnika pape Franje i tzv. vatikanski “ministar financija”, ponovio je kako se “ne osjeća krivim” za zločine koji mu se stavljaju na teret.

Kardinal je također najviši crkveni dužnosnik ikada optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Njegovi odvjetnici tražili su od suda da odbaci sve optužbe, izjavivši kako su one lažne te da ne mogu biti dokazane.

Robert Richter, kardinalov odvjetnik, prije dva tjedna izjavio je pred sudom kako smatra da su svjedoci optužbe svjedočili protiv Pella u želji da ga kazne jer nije dovoljno učinio kako bi spriječio zlostavljanje maloljetnika od strane svećenika.

Dapače sam kardinal Pell izjavio je tijekom jednog drugog postupka kako je čuo neke “leteće glasine” vezane uz “ekscentrično” ponašanje određenih svećenika, ali im nije pridavao značajnu pozornost. Pritom je priznao kako se u to vrijeme više vjerovalo svećenicima nego djeci.

“Moram reći, u ono vrijeme, ako bi svećenik poricao optužbu, bio sam vrlo sklon prihvatiti (njegovo) negiranje.”

Tužitelj Mark Gibson negirao je pak Richterove tvrdnje, poručivši kako nema dokaza da je kardinal žrtva bijesa usmjerenog protiv Crkve i njezinih propusta u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Katolička Crkva već je vodila istragu protiv Georgea Pella zbog navodnog slučaja zlostavljanja iz 1961. godine, donijevši oslobađajuću presudu.

Kardinal Pell je, pak, sredinom devedesetih godina, tada kao nadbiskup Melbournea, uspostavio dva programa za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja: “Melbourne Response” i “Towards Healing”, pomoću kojih je žrtvama omogućeno besplatno savjetovanje i potpora, a omogućene su i tzv. ex gratia kompenzacije za žrtve (isplata novčanih sredstava bez crkvenog priznanja zlodjela). Također žrtve su ohrabrivane da istupe u javnost.

Tino Krvavica | Bitno.net