Australsko tužiteljstvo odbacilo je danas jednu od tužbi protiv kardinala Georgea Pella, vatikanskog “ministra financija” i bliskog suradnika pape Franje, koji je u lipnju prošle godine optužen za više slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Kako prenosi Herald Sun, slučaj je odbačen nakon što je preminula jedna od navodnih Pellovih žrtava.

Naime, početkom siječnja australski su mediji izvijestili o smrti Damiana Dignana (o čemu je naš portal već pisao) koji je 2016. zajedno s drugim bivšim učenikom škole svetog Alimpija optužio kardinala za seksualno uznemiravanje. U razgovoru s medijima naveli su kako ih je Pell navodno neprimjereno dirao po genitalijama tijekom zajedničkog kupanja u bazenu.

Pell bi se s preostalim optužbama trebao suočiti već ovog ponedjeljka, 5. ožujka, kada započinje preliminarno saslušanje. U idućih mjesec dana trebalo bi biti poznato ima li tužiteljstvo dovoljno dokaza za nastavak suđenja pred porotom.

Kardinal, jedan od vodećih vatikanskih dužnosnika, u više je navrata odbacio sve optužbe.

Također, Katolička Crkva već je vodila istragu protiv njega zbog navodnog slučaja zlostavljanja iz 1961. godine, donijevši oslobađajuću presudu.

George Pell je, pak, sredinom devedesetih godina, tada kao nadbiskup Melbournea, uspostavio dva programa za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja: “Melbourne Response” i “Towards Healing”, pomoću kojih je žrtvama omogućeno besplatno savjetovanje i potpora, a omogućene su i tzv. ex gratia kompenzacije za žrtve (isplata novčanih sredstava bez crkvenog priznanja zlodjela). Također žrtve su ohrabrivane da istupe u javnost.

Više o cijelom slučaju možete pročitati OVDJE

Tino Krvavica | Bitno.net