Muller

“Milosrđe nikada ne smije postati oruđem za poništavanje zapovijedi i sakramenata. Bila bi to ozbiljna manipulacija istinskim milosrđem i ružan pokušaj opravdavanja vlastite ravnodušnosti prema Bogu i ljudima” – ovo moćno i znakovito upozorenje izrekao je prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Müller.

Riječ je o njegovu citatu iz knjige razgovora s njim prekjučer objavljenoj u Italiji. Knjiga pod imenom “Nada obitelji” progovara, među ostalim, i o nadolazećoj Biskupskoj sinodi o obitelji, te s njom povezanom (barem u medijima) raspravom oko dijeljenja pričesti za razvedene kršćane. Radio Vatikan podsjeća na raspravu o tome pitanju koju je pokrenuo kardinal Walter Kasper i kojom se želi preispitati pastoralna praksa u slučaju razvednih. Kasper je u svojim obrazloženjima spominjao upravo Božje milosrđe, a odgovarajući na pitanje o tome, kardinal je rekao kako Bog oprašta grijeh preljuba, ali ne i ulazak u drugi brak koji bi obezvrijedio već postojeći sakrament braka.

– Takvo pozivanje na apsolutno Božje milosrđe tek je igra riječima koja ne pomaže u utvrđivanju pravilne terminologije u rješavanju problema. Ono i otežava razumijevanje dubine istinskog Božjeg milosrđa – rekao je Müller.

Dodao je i kako je pravilni sakramentalni život rezultat djelovanja milosrđa. Onog istog milosrđa na kojeg se ne smijemo pogrešno pozivati jer to vodi banalizaciji slike Boga, stvaranju predodžbe o Njemu po kojoj on nije slobodan, nego primoran na opraštanje. Jer, nastavio je kardinal, obilježje Boga nije samo milosrđe nego i svetost i pravednost. Zanemarimo li ta druga obilježja, zanemarujemo i opasnost grijeha.

U knjizi razgovora kardinal je, prenosi Radio Vatikan, upozorio i kako kršćanstvo ne smije raditi kompromise s očekivanjima svijeta, stvarati neku “politički korketnu” religiju koja će biti reducirana samo na ono što društvo koje apsolutizira “tolerantnost” prihvaća.

Isus se nije utjelovio kako bi nam izložio par teorija koje će nam umiriti savjest i ostaviti sve onako kako je bilo, poručuje kardinal.

“Ne može se ujutro ići u crkvu, a navečer u javnu kuću”, rekao je Nijemac.

Goran Andrijanić | Bitno.net