Kardinal Gerhard Ludwig Müller odgovorio je na nedavnu izjavu Marie Collins, koju je dala nakon istupanja iz Papinskoga povjerenstva za zaštitu maloljetnika, o navodnom nedostatku suradnje na koji je naišla u Rimskoj kuriji, a posebno u Kongregaciji za nauk vjere, kojoj je kardinal na čelu, prenosi Radio Vatikan.

“Ne mogu shvatiti da se govori o nedostatku suradnje”, kazao je kardinal Müller za dnevnik Corriere della sera, što je njegovo prvo izjašnjavanje nakon što je Marie Collins podnijela ostavku.

Podsjećamo, Marie Collins odstupila je prošlog tjedna navevši kako je nedopustivo “opiranje nekih u Kuriji da implementiraju preporuke ili surađuju s komisijom s ciljem poboljšanja sigurnosti djece i ranjivih odraslih osoba u svijetu”.

Collins je također na svojoj internetskoj stranici mariecollins.net ustvrdila kako je unatoč tome što je “Sveti Otac odobrio sve preporuke koje mu je dostavila komisija”, ona nailazila na “konstantne prepreke” u  radu.

“Direktan uzrok tome je otpor nekih članova Vatikanske kurije radu komisije. Nedostatak suradnje, osobito u onom dikasteriju koji se najviše bavi slučajevima zlostavljanja, je sramotan”, zaključila je.

Premda nije imenovala dikasterij, poznato je kako se Kongregacija za nauk vjere, na čijem je čelu kardinal Gerhard Ludwig Müller, bavi istragom slučajeva zlostavljanja te nadgledanjem rada nacionalnih biskupskih konferencija u slučaju postojanja optužbi za seksualno zlostavljanje.

Kardinal Müller u razgovoru za talijanske novine poručio je kako nije imao prigodu razgovarati s Marie Collins, prije njezine ostavke, ali da je svakako na to spreman, budući da taj susret ništa ne priječi.

S druge strane, na upit je li u Kuriji ili u Kongregaciji bilo otpora? – odgovorio je: “Mislim da bi trebalo stati na kraj ideji da se s jedne strane nalazi Papa koji želi provesti reformu, a s druge skupina onih koji se toj reformi protive te je žele zaustaviti. Našoj katoličkoj vjeri, kao i radnom etosu Rimske kurije, priliči da podupire Papino opće poslanje, koje mu je povjereno od Isusa Krista.”

“Zadaće spomenutoga Povjerenstva i same Kongregacije vrlo su različite. Kongregacija kanonski procesuira klerike optužene za najteže zločine. Cilj im je, dakle, različit, ali Kongregacija je surađivala i pri samom ustanovljenju Povjerenstva. Jedan član Kongregacije je i član Povjerenstva, a među dvjema institucijama postoji stalan kontakt. Kardinal O’Malley, kao predsjednik Povjerenstva, nedavno je od Pape imenovan za člana Kongregacije – sve s ciljem ostvarenja najučinkovitijih mjera za zaštitu maloljetnika u Crkvi”, objasnio je.

Na primjedbu kako je Collins navela “proceduralnu promjenu” u skrbi za žrtve, kao i “zahtjev za suradnju”, a oboje su “odbijeni”, kardinal je pojasnio: “Za navodne incidente ne znam. Povjerenstvo je samo proslijedilo službeni zahtjev s molbom da žrtvama uputimo pismo i tako im iskažemo blizinu Crkve, u njihovoj patnji. No, taj pastoralni čin je zadaća mjesnih biskupa pojedinih crkvî te vrhovnih redovničkih poglavarâ redovničkih ustanova, koji su im bliže”, smatra kardinal.

„Dobro je da u osobni kontakt sa žrtvama stupe mjesni biskupi. Kada nam stigne neki dopis, uvijek od mjesnoga biskupa tražimo da preuzme pastoralnu brigu za žrtve te da im pojasni da će Kongregacija učiniti sve što je moguće kako bi se došlo do pravde. Zabluda je smatrati da će ovaj Dikasterij, iz Rima voditi brigu o svim biskupijama i crkvenim redovima u svijetu. Time se, naime, ne bi poštovala ​​zakonita autonomija biskupija, niti načelo supsidijarnosti.“

Na pitanje je li „biskupski sud”, koji je Kongregacija najavila 2015. godine, započeo s radom, kardinal je odgovorio: “To je bio je projekt, ali nakon intenzivna dijaloga između različitih odjelâ uključenih u borbu protiv pedofilije među klerom, zaključeno je kako za rješavanje eventualnog nemara biskupa u kaznenom pogledu, imamo nadležnost Kongregacije za biskupe, instrumente i pravna sredstva. Osim toga, Sveti Otac neki posebni slučaj uvijek može povjeriti Kongregaciji.”

„Mislim da se ne može popraviti ili poboljšati stanje samo uz prijetnju kaznom, kako građanskom tako ni kanonskom. Potreban nam je potpuna promjena: od sebičnosti na području spolnosti do potpunog poštovanja osobe. S Povjerenstvom je papa Franjo htio ponuditi primjernu uslugu; pomoć Crkvi i sveukupnom svjetskom društvu. Možemo se nadati da će i ostale obrazovne organizacije u toj borbi slijediti Crkvu, koja je u tome predvodnica. Pedofilija je monstruozan zločin, a također i težak grijeh. Sjetimo se Isusovih riječi o djeci i njegove osude onih koji im naude”, zaključio je razgovor kardinal Gerhard Ludwig Müller.

Tino Krvavica, Radio Vatikan | Bitno.net