Prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život, kardinal Kevin Farrel, imenovan je novim kardinalom komornikom Svete Rimske Crkve.

Odluku pape Franje objavio je danas Tiskovni ured Svete Stolice.

Kardinal Farrell služio je kao biskup Dallasa prije no što ga je papa Franjo u kolovozu 2016. imenovao prefektom tada novoosnovanog Dikasterija za laike, obitelj i život. U studenom iste godine imenovao ga je kardinalom.

Od 2001. do 2007. služio je kao pomoćni biskup u Washingtonu zajedno s Theodoreom McCarrickom, bivšim kardinalom koji je prošle godine bio u središtu skandala zbog optužbi za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje maloljetnika. Unatoč višegodišnjoj suradnji, Farrell je negirao da je imao ikakvih saznanja o optužbama.

Mjesto kardinala komornika bilo je upražnjeno od srpnja 2018. kada je preminuo Jean-Louis Tauran koji je od 2014. obnašao spomenutu funkciju.

Koja je uloga kardinala komornika?

Kardinal komornik (kamerlengo) u slučaju smrti Svetog Oca upravlja svjetovnim poslovima, imovinom i prihodima Svete Stolice do izbora novog pape. Kao služba uspostavljena je u 12. stoljeću.

Komornik je također odgovoran za proglašenje mrtvim Svetog Oca te uništenje papinskog prstena što simbolizira kraj njegova upravljanja Crkvom. Time se, također, želi spriječiti korištenje papinskog prstena za krivotvorenje dokumenata.

Zagrebačka nadbiskupija u dokumentu Izbor rimskog Prvosvećenika – Pape kaže o funkciji kamerlenga:

Nakon što je Stolica prazna, kardinal komornik dužan je zapečatiti papine privatne prostorije, treba službeno obavijestiti kardinala generalnog vikara Vatikanskog Grada koji tu vijest (smrt pape) treba posebnim dokumentom objaviti rimskom puku.

Komorniku je uz pomoć trojice kardinala pomoćnika povjereno upravljanje dobrima i vremenitim pravima Svete Stolice, a za upravljanje mora uvijek imati za pojedine stvari pristanak Kardinalskog zbora.

Dekan Kardinalskog zbora dužan je vijest o praznoj Stolici priopćiti svim kardinalima i istodobno ih pozvati na skupštine zbora koje su predviđene konstitucijom.

Kardinal komornik osim toga sudjeluje u pripremi konklave te papina sprovoda.

Tino Krvavica | Bitno.net