Problem, naglašava bivši predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, “je nedostatak crkvenosti”.

Kasper

U razgovoru za talijanski dnevnik Corriere della Sera kardinal Walter Kasper, bivši predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana i Povjerenstva za dijalog sa židovima osvrnuo se na „povjerljivi“ vatikanski dokument o pretpostavljenim urotama s ciljem ubojstva pape Benedikta XVI., koga je objavio talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano.

„Ne znam, kaže kardinal Kasper, je li to borba za vlast ili nešto drugo i ne bavim se time. Nije jasno što imaju na umu. Zasigurno štete ugledu cijele Crkve. Anonimna bilješka dana medijima je „van svake realnosti“, smiješna: svatko je toga svjestan, to je očigledno“.

„Žao mi je Svetog Oca, jako mi je žao. Mora biti žalostan vidjeti kako nastoje uništiti ono što je izgradio“. Problem, naglašava bivši predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, „je nedostatak crkvenosti“.

„Tko to čini nedostaje mu osjećaj za Crkvu, odanosti prema Crkvi i samom Vatikanu“.

„Kao kršćanin i kao osoba mislim da se može tražiti pravdu, ako se smatra da mu je učinjena nepravda, ali ne na ovaj način. U pitanju je loš stil.“

„Ako netko želi kritizirati državnog tajnika ili nekog drugog može to činiti, ako ima argumente. Jasno, svoje primjedbe treba reći izravno zainteresiranoj osobi, reći Papi, ali ne na ovakav način, ne s anonimnim stvarima koje nemaju vjerodostojnost i koje se same diskvalificiraju“, zaključio je kardinal Kasper.

Za Bitno.net priredio: Marijo Udina