Suočeni s izazovima povijesti i patnjama naše braća i sestara, često smo u iskušenju opravdavati svoju nemoć ili ravnodušje, iznoseći logične razloge, ili pak predlažemo hipotetske projekte komercijalne naravi; to činimo također kako bismo riješili i dramatične situacije, poput ovih kojima smo svjedoci već mjesecima – rekao je kardinal Mauro Gambetti, Papin generalni vikar za Grad Vatikan, komentirajući evanđelje iz liturgije na današnju svetkovinu Tijelova, koje govori o Isusovu umnažanju kruha i ribe, kada učenici – zaprepašteni Isusovim zahtjevom da nahrane mnoštvo koje ga je slijedilo – kao da izmiču opravdavajući se da nemaju dovoljno hrane.

Na misi koju je predvodio u bazilici svetoga Petra, kardinal je istaknuo da se i mi opiremo upletenosti kada nas se to tiče u tijelu, u našim džepovima, u povlasticama koje uživamo. Problem je – prema kardinalovim riječima – u slaboj vjeri. Naprotiv, umjesto da tražimo opravdanje za neuključivanje, trebamo se upitati što Bog traži od nas, a onda jednostavno poslušati. To je ono što su učinili učenici, nadmašujući sebe i pouzdajući se u ono što im je Isus zapovjedio. I dogodilo se nešto nevjerojatno – istaknuo je kardinal.

Osvrnuvši se potom na prekrasnu vijest o potpunoj i osobnoj ljubavi koju donosi Isus – Ovo je moje tijelo koje je za vas – o ljubavi koje nismo samo primatelji nego i protagonisti, Papin je generalni vikar kazao da smo i mi pozvani postati euharistija poput Isusa, postati živi spomen na Isusa, pozvani sići u čovječanstvo, ostavljajući svaki oblik svjetovne, društvene i osobne slave, kako ne bismo nikada kompromitirali veličinu ljubavi, odnosno kako bismo živjeli onaj život koji je Isus podijelio s nama, koji i dalje dijeli s nama kako se ne bismo nikada odvojili od puta života.