Kardinal Víctor Manuel Fernández upozorio je na kult ličnosti koji okružuje vođe, uključujući i crkvene lidere. Svaku mistifikaciju autoriteta treba kritički promatrati, napisao je prefekt Dikasterija za nauk vjere u tekstu objavljenom na svojoj Facebook stranici, izvijestio je 16. listopada katholisch.de.

„Ekstravagantne atribucije koje se daju određenim atraktivnim vodećim osobama i koje ih pretvaraju u slavljene vođe“ uvijek moraju biti propitivane. „Sjetimo se što se posljednjih desetljeća dogodilo s utemeljiteljima nekoliko instituta posvećenog života, koji su se smatrali učiteljima pravovjerja“. U novijoj prošlosti osnivači redova ili duhovnih pokreta unutar Crkve više su puta razotkrivani kao počinitelji zlostavljanja, poput meksičkog svećenika Marciala Maciela koji je utemeljio red Kristovih legionara.

Svaki oblik autoriteta ima tendenciju zloporabe, nastavio je Fernández. Ne misli samo na seksualne prijestupe, već i na zloporabu moći ili ovlasti te manipulaciju savjesti. Stoga je važno ugraditi autoritet u kontekst koji sprečava zloporabu i usredotočuje se na „vjersko poštivanje dostojanstva osoba“, napisao je prefekt Dikasterija za nauk vjere. „Crkvena povijest nam pokazuje mnoštvo primjera nedostatka ovog poštovanja, dok u isto vrijeme prikazuje zdravu doktrinu i rigidni moral.“ Papa Franjo smatra da je klerikalizam glavni razlog pojave zlostavljanja u Crkvi, čak i više nego „seksualizacija društva”, jer nedostaje poniznosti i poštovanja prema ljudima.

Vjera da svaka osoba, bez obzira na sposobnosti ili status, ima dostojanstvo koje dolazi od Boga, poruka je Duha Svetoga, rekao je Fernández. Ovo učenje prenosi se kroz „znakove vremena”, a o njemu govori i papa Franjo. „To je čisto evanđelje, možda tako često skriveno pod mnogo prašine.” U svojoj enciklici „Fratelli tutti” iz 2020. Papa je podsjetio na „beskonačnu vrijednost svake ljudske osobe”, dodao je argentinski kurijalni kardinal, izvijestio je 16. listopada katholisch.de.