Bertone

Nakon talijanske televizije, državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone izabrao je najtiražniji talijanski katolički tjednik “Famiglia cristiana” za obranu pred medijskim napadima i ogovaranjima. U razgovoru s direktorom revije Antoniom Sciortinom, mons. Bertone odgovara na optužbe, “koje doživljava s velikom boli”, da je on glavni krivac za krizu u Vatikanu, opovrgava tvrdnje da među kardinalima postoji razdor i podjele te kritizira novinarska nagađanja.

Mnogi se novinari igraju imitirajući Dan Browna. Pronalaze se priče i predstavljaju legende, kaže kardinal Bertone, koji između ostaloga niječe da je desna ruka bivšega državnog tajnika kardinala Angela Sodana mons. Piero Pioppo, bio došao u Genovu nastojeći ga nagovoriti da odbije imenovanje za državnog tajnika, koje mu je predložio papa Benedikt XVI. To je izmišljotina, rekao je Bertone, koji je nedavno bio u Poljskoj, gdje – prema njegovim riječima – vlada posve drukčije ozračje, bez kukavičluka i laži, koji su posljednjih mjeseci zahvatili Rim.

Glavni Papin suradnik smatra da su sve te polemike reakcija na nastojanje Benedikta XVI. da pročisti crkvene vrhove i uvede transparentnost, kao na primjer postupak prema svećenicima pedofilima. Ratzinger je još kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere poduzeo niz mjera kojima je želio zajedno s Ivanom Pavlom II. raščistiti mnoge stvari i to je, prema mišljenju kardinala Bertonea, mnogima smetalo. U pronalaženju vanjskog neprijatelja Bertone ustraje na jednom drugom aspektu.

“Istina je međutim”, kaže on, “da postoji težnja podjele, koja dolazi od zloduha”. Svim se silama nastoji stvoriti podjelu između Svetog Oca i njegovih suradnika, a i među samim suradnicima. Kardinal Bertone smatra da su ti napadi na crkvene predstavnike, koji se svim svojim silama nastoje posvetiti dobru Crkve, zlonamjerni. Normalna i zakonita dijalektika, koja mora postojati u Crkvi, zadobiva sliku suprotstavljanja, čime ih se želi podijeliti na prijatelje i neprijatelje. Državni tajnik ne vidi nikakvih znakova nekakvim tajnim pothvatima i borbama među crkvenim ljudima oko postizanja vlasti te ponavlja riječi svog predšasnika kardinala Sodana, koji je za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano istaknuo da je logično da na raznim sastancima dolazi do rasprave oko različitih stajališta i mišljenja. (ika/bitno.net)