Bertone

Francuski dnevnik Le Figaro je uoči Papina putovanja objavio razgovor s kardinalom Bertoneom, Papinim državnim tajnikom, na novinarovu primjedbu da se Papino putovanje zbiva u kontekstu raširene nestabilnosti – nesigurnost u Egiptu, napetost između Izraela i Irana, Sirija u plamenu, Irak podijeljen – na upit: Koji je temeljni izazov ovoga putovanja? Odgovorio je: Želio bih dodati i palestinsko pitanje, koje nije još nakon mnogo godina našlo pravo rješenje. Premda su djelomični sporazumi pozitivni, ipak ne mogu jamčiti trajan mir ako se ne riješe drugi problemi. Najveći je izazov da se uz potporu međunarodne zajednice, koja je suodgovorna, nađe prihvatljivo rješenje za sve – kazao je kardinal dodajući: Papina je prisutnost poziv svim odgovornima na Srednjem istoku i u međunarodnoj zajednici da se snažno zauzmu za pravedno i održivo rješenje za Srednji istok. Papa Benedikt XVI. zacijelo ne želi biti politički vođa. Kao vjerski poglavar, on dolazi potvrditi svoju braću u vjeri u Isusa Krista i želi pozvati sve muškarce i žene dobre volje da vjera nikada ne bude razlogom rata i podjela. Papa će nastojati dirnuti srca svih da se stanje promijeni – zaključio je kardinal Bertone.

Govoreći o apostolskom putovanju pape Benedikt XVI. u Libanon, kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog, ustvrdio je da različitost nije opasnost nego bogatstvo a da živjeti zajedno nije utopija. Papa će dakle sve pozvati na dijalog i zajedništvo, a zapravo to i je Libanon: muslimani, kršćani i druzi idu u zajedničke škole, imaju iste nastavnike i obrazovanje, a to se po svaku cijenu mora očuvati – ustvrdio je kardinal Tauran.

S cijelog Srednjeg istoka u Libanon stižu biskupi kojima će Sveti Otac uručiti apostolsku posinodsku pobudnicu ‘Crkva na Bliskom istoku’. Naročito veliku nadu u apostolski posjet pape Benedikta XVI. polažu stanovnici Svete Zemlje, ustvrdio je latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal razgovarajući s  novinarom Radio Vatikana.

S velikom radošću idemo u Libanon sresti Svetoga Oca, iz Jeruzalema idu četiri biskupa sa svećenicima i dvije skupine vjernika, jedna iz Palestine a druga iz Jordana. Sretni smo što ćemo dobiti posindosku pobudnicu, koju ćemo temeljno proučiti i produbiti te tijekom susreta s mladima i tijekom duhovnih vježbi primijeniti njezine upute. Dokument će doista valjati vrlo dobro proučiti i promisliti. Na Bliskom se istoku ne udiše zrak povjerenja ni optimizma zbog stanja u Siriji: narod je zabrinut i prestrašen. Od Svetoga Oca očekujemo ohrabrenje, molitvu a možda i apel cijelom svijetu, općoj Crkvi i svim kršćanima u svijetu da nam budu još bliskiji. Pozornost je medija i cijelog svijeta usredotočena na stanje u Siriji, malo se govori o tome kako mi živimo, o našem stanju, našem očaju i našim problemima. Više nitko ne govori o Svetoj Zemlji – istaknuo je patrijarh Twal.

Na upit o kršćanskom svjedočenju i zajedništvu na Bliskom istoku, odgovorio da zajedništvo ne treba biti samo među kršćanima Bliskog istoka, nego sa svekolikom Crkvom, s biskupijama, biskupskim konferencijama te kršćanskim i svjetskim organizacijama. Zajedništvo se treba protegnuti na sve one koje zanima naša sudbina – ustvrdio je patrijarh.

Osvrnuvši se na posindsku pobudnicu za Bliski istok, rekao je da je pobudnica namijenjena svim pastirima te da je uvjeren da govori o glavnim problemima Bliskog istoka, primjerice o iseljavanju, vjernosti ovoj zemlji, o dijalogu sa Židovima i muslimanima, o svemu tome će zacijelo govoriti posinodska pobudnica. Naša je dužnost da je prihvatimo ozbiljno te da je, koliko je moguće, i primijenimo – primijetio je patrijarh Twal. (rv/bitno.net)