„Ivan Pavao II. se nije bojao jer je svoj život proživio razmatrajući Uskrslog Gospodina”. Kardinal Bergoglio je ove riječi izgovorio 1. svibnja 2011. u katedrali u Buenos Airesu. U Rimu je to bio dan beatifikacije Karola Wojtyle, ali i u Argentini je Crkva, i ne samo ona, živjela dan slavlja. Ivan Pavao II. – naglasio je budući papa Franjo – nije se bojao i upravo zato “je slomio diktature”.

“Hrabrost, postojanost koju nam daje Kristovo Uskrsnuće – istaknuo je tom prigodom – radost što nam je oprošteno po milosrđu Gospodinovom oduzimaju nam strah“. I zaključio je da „mogu i danas u našem srcu odjekivati Isusove i riječi blaženog Ivana Pavla II: ‘Ne bojte se’“.

Šest godina ranije, 4. travnja 2005., nadbiskup Buenos Airesa služio je Svetu Misu u Buenos Airesu u spomen na blaženog Wojtylu i to dva dana nakon njegove smrti. Ivan Pavao II. – rekao je tom prigodom – je bio postojani Gospodinov svjedok koji je bio u zajedništvu sa svojim narodom, “povezanošću jednog čovjeka s Bogom”. Dosljedno je svako svoje jutro „mnogo sati provodio u klanjanju“ i zato „je dopustio biti prožeti Božjom snagom“. Povezanost – naglasio je budući papa Franjo – „se ne kupuje, povezanost se proučava“. Povezanost „se njeguje u srcu po klanjanju“. „Vjerujem – dodao je kardinal Bergoglio – da o Ivanu Pavlu II. možemo reći da je bio dosljedan čovjek jer je dopustio da bude izrezbaren voljom Božjom“. „U vremenu u kojem su nam potrebni svjedoci više nego li učitelji – zaključio je nadbiskup Buenos Airesa – Ivan Pavao II. je živio sve do kraja tako bio upravo to: Svjedok vjerni“.

Izvor: www.radiovaticana.va 

Prijevod: Verica Kraš Villa