koncelebracija

Kakva je moja vjera u Isusa Krista? To je pitanje u središtu Papine homilije na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte. Polazeći od današnjeg evanđelja o izlječenju uzetoga kojeg su četiri osobe – zbog velikog mnoštva naroda – spustile Isusu kroz krov kuće, Papa je naglasio da je za istinsko razumijevanje Isusa potrebno otvoreno srce te spremnost slijediti ga na putu praštanja i poniženja. Vjeru – napomenuo je – nitko ne može kupiti. Ona je dar koji mijenja život.

Ljudi koji su spustili uzetoga kroz krov imali su vjeru, kao što ju je imala i žena koja je dodirnula skute Isusove haljine kako bi ozdravila, kao što ju je imao i stotnik čijeg je slugu Isus izliječio. Imali su snažnu, hrabru vjeru koja korača naprijed; imali su srce otvoreno vjeri – rekao je papa Franjo.

U događaju s uzetim, Isus pravi korak naprijed. U Nazaretu – objasnio je Papa – on je započeo svoje poslanje te je u Sinagogi navijestio da je poslan donijeti oslobođenje potlačenima, uznicima, vratiti vid slijepima… proglasiti godinu milosti – odnosno godinu oprosta, približavanja Gospodinu; otvoriti put prema Bogu. Ovdje, međutim, čini novi korak i kaže da nije poslan samo liječiti bolesne, nego i opraštati im grijehe.

Bilo je tamo onih koji su imali zatvoreno srce, ali su – u određenoj mjeri – prihvaćali da bi Isus mogao biti izlječitelj. Ali opraštati grijehe je nešto snažnije, iznad toga. Isus kaže: „Vlastan je Sin Čovječji na zemlji otpuštati grijehe” – i to je korak naprijed. Počinje govoriti na način koji će u određenoj mjeri obeshrabriti ljude, pa i neke od učenika koji su ga slijedili. Papa je podsjetio na reakciju na Isusov govor o euharistiji i blagovanju njegova tijela kao putu spasenja: „Tvrd je to govor“ – rekli su.

Razumijemo da nas Bog dolazi spasiti od bolesti, ali nas iznad svega dolazi spasiti od naših grijeha – naglasio je Sveti Otac. Zbog toga je poslan: kako bi dao život za naše spasenje. To je ono što je teško razumjeti – i to ne samo za pismoznance, nego i za učenike. Opet je podsjetio na pitanje koje je Isus svojima postavio nakon „tvrdog govora“ o euharistiji: „Da možda i vi ne kanite otići?“

Kakva je moja vjera u Isusa Krista? Vjerujem li da je on Bog, Sin Božji? Mijenja li ta vjera moj život? Proglašava li u mojem srcu onu godinu milosti, praštanja, približavanja Gospodinu? Vjera je dar. Nitko ne „zaslužuje“ vjeru. Nitko je ne može kupiti – naglasio je Papa i upitao: Dovodi li me moja vjera u Isusa Krista poniženju? Ne samo poniznosti, nego poniženju, pokajanju, molitvi koja vapi: „Oprosti mi, Gospodine. Ti si Bog. Ti možeš oprostiti moje grijehe“.

Neka nam Gospodin udijeli rast u vjeri – poželio je Papa. Hvala, sposobnost hvaliti Boga je dokaz da vjerujem kako je Isus Krist Bog u mojem životu, da je poslan kako bi mi oprostio. Hvala je besplatna. Ona je osjećaj koji daruje Duh Sveti i vodi nas da priznamo: „Ti si jedini Bog“. Neka nam Gospodin udijeli da rastemo u toj vjeri u Isusa Krista koji prašta, koji nam pruža godinu milost i vjeru koja nas nuka na hvalu – rekao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net