Papa i Policoro

Treba učiniti sve kako bi se suzbila nezaposlenost mladih – poticaj je pape Franje koji je uputio 14. prosinca primivši u audijenciju sudionike Projekta Policoro, javlja Radio Vatikan.

Riječ je o inicijativi za zapošljavanje mladih, nastaloj prije 20 godina kao rezultat nacionalnoga crkvenog kongresa održanoga u Palermu. Papa je potaknuo mlade da se ne obeshrabre pred teškoćama u pronalaženju posla, te upozorio da posao ne smije biti dar omogućen samo povlaštenima.

Projekt Policoro nam pokazuje da je i za mlade moguć slobodan, kreativan i solidaran posao – rekao je papa Franjo na početku govora koji je cijeli usredotočio na dostojanstvo rada, posebice za mlade. Nemojmo izgubiti iz vida hitno potrebno potvrđivanje tog dostojanstva! – istaknuo je Sveti Otac te dodao da svaki radnik ima pravo na zaštitu toga dostojanstva, a ponajviše mladi koji – prema Papinim riječima – moraju imati mogućnosti za pouzdanje da njihovi napori, njihov zanos, ulaganje njihove energije i sposobnosti neće biti uzaludni.

Istaknuvši da je danas mnogo mladih koji su žrtve nezaposlenosti, a kada nema posla – primijetio je Papa – ugroženo je dostojanstvo, jer nedostatak posla, ne samo da ne omogućuje da se kući donese potreban kruh, nego također stavlja čovjeka u situaciju da se ne osjeća dostojnim za život. Mnogi su mladi danas žrtva toga – upozorio je Sveti Otac. Koliko je onih koji su prestali tražiti posao, potišteni zbog stalnih odbijanja ili zbog ravnodušja društva koje nagrađuje samo povlaštene, i priječi da se dokažu oni koji zaslužuju. Čini se da nagrada ide onima koji su sigurni u sebe, iako je ta sigurnost postignuta korupcijom. Rad nije dar koji se ljubazno daje samo povlaštenoj manjini; rad je pravo svih ljudi! – istaknuo je papa Franjo.

Obraćajući će potom izravno mladima, sudionicima spomenutoga projekta, Papa im je rekao da su oni konkretni znak nade za mnoge mlade koji se nisu obeshrabrili, koji su odlučili hrabro se zauzeti kako bi stvorili ili poboljšali svoje mogućnosti za rad. Često iza nekog projekta za rad vlada velika samoća – dodao je – katkada se naša mladež mora suočiti s tisuću teškoća, i to bez ičije pomoći. I same obitelji, koje im pomažu – često i financijski – ne mogu mnogo učiniti, te su mnogi, obeshrabreni, primorani odustati – rekao je Sveti Otac.

U takvim prilikama Crkva je pozvana dati svjedočanstvo, poduprijeti nove snage utrošene u posao – potaknuo je papa Franjo te upozorio na one koji ne razlikuju ostvarivanje osobe od određenoga modela bogatstva i blagostanja koje gura u neljudski ritam života. Pravi put – prema Papinim riječima – nalazimo u školi Evanđelja. Istina je, Isus nije izravno učio kako da izmislimo mogućnosti za posao, ali njegova riječ ne prestaje biti aktualna, konkretna, živa, sposobna dotaknuti cijeloga čovjeka i sve ljude – rekao je Papa.

Napomenuvši kako trpi kada vidi mnogo mladih bez posla, papa je Franjo nazočnima rekao da mu je njihov rad snažno na srcu. Katkada – dodao je – nezaposleni se mladi čovjek razboli, padne u ovisnost ili pak počini samoubojstvo. Ti su mladi naše tijelo, oni su Kristovo tijelo, i zbog toga imamo nastaviti raditi kako bismo ih pratili i u sebi trpjeli tu skrivenu i tihu patnju koja muči njihovo srce – rekao je na kraju papa Franjo te sudionicima projekta Policoro zajamčio svoju blizinu i molitve.

Radio Vatikan | Bitno.net