papa franjo u domu sv. marte

Čuvati se da ne postanu “mlakim kršćanima”, jer tada se iz vida gubi Gospodin – upozorenje je pape Franje na jutarnjoj misi, u Domu Sveta Marta, u Vatikanu. Papa je istaknuo da nas Gospodin uvijek pokušava ispraviti i razbuditi nam mlaku dušu, koja je kao uspavana u toplome. Potaknuo je isto tako da znamo raspoznati kada nam i kako Gospodin kuca na vrata.

Gospodin kori “mlake” kršćane Laodicejske crkve. Papa se, nadahnut odlomkom iz Prvoga čitanja, iz Ivanove apokalipse, zaustavio na opasnosti mlakosti u današnjoj Crkvi, kao što je, uostalom, to bilo i u ranokršćanskoj Zajednici. Papa ističe kako se Gospodin služi snažnim jezikom, kako bi ukorio mlake kršćane koji nisu “ni studeni ni vrući”. Za njih kaže: “Ispljunut ću te iz svojih usta.”

NE miru koji zavarava; tu nema Boga! Gospodin kori – dodao je Papa – lažni mir mlakih. „Mir koji zavarava.” “Ali što misli mlaka osoba? Gospodin ovdje navodi: misli da je ‘bogat’… „Obogatih se i ne treba mi ništa. U miru sam.” To je mir koji zavarava. Kada je u ‘duši’ Crkve, neke obitelji, zajednice ili osobe sve i uvijek mirno – tamo nema Boga!” Mlakim ljudima kaže da se ne uljuljaju u ‘toplome’, u uvjerenju da im ništa ne treba; da nikom ne škode – rekao je Sveti Otac.

Gospodin upozorava i definira – one koji misle da su bogati – kao ‘nesretne’ i ‘jadne’. Međutim – dodao je – „to radi iz ljubavi” kako bi mogli otkriti još jedno bogatstvo – ono koje samo On može dati: “NE onom bogatstvu duše, koje misliš da imaš zato što si ‘dobar’, jer ‘sve dobro činiš’, sve u miru: Neko drugo bogatstvo – ono koje dolazi od Boga – koji uvijek nosi križ; koji uvijek donosi oluju; uvijek unosi nemir u dušu. I savjetujem ti da kupiš ‘bijelu haljinu’, da se ‘odjeneš’ te se ne vidi tvoja ‘golotinja’ i ‘sramota’: mlaki ne shvaćaju da su ‘goli’, poput one priče o golome kralju, kojemu je dijete reklo: ‘Ali, car je gol’ … Mlaki su ‘goli'” – potvrdio je Papa.

Mlaki – kaže Papa – „gube sposobnost motrenja, sposobnost da vide velike i lijepe Božje stvari”. Zbog toga ih Gospodin pokušava ‘razbuditi’; pomoći im da se obrate. No – kaže Sveti Otac – Gospodin nas “na jedan drugi način i poziva: ‘Evo, stojim pred vratima i kucam!'” Ovdje Papa naglašava važnost sposobnosti da se “osjeti kada nam Gospodin kuca na vrata”, “jer nam želi dati nešto dobro; želi ući k nama” – smatra Papa.

Ima kršćana koji “ne primjećuju kada Gospodin kuca”, “svaki šum je za njih isti.” Trebamo dakle “dobro shvatiti” kada to Gospodin kuca; kada nam želi donijeti svoju utjehu. Gospodin stoji pred nama i kako bismo ga “pozvali”. To je ono “što se događa sa Zakejem, kao što opisuje današnje evanđelje: “Zakejeva znatiželja, niski stas, posijani su od Duha Svetoga.”

“Inicijativa dolazi od Duha prema Gospodinu: Gospodin ‘stoji’. Podiže pogled i kaže: ‘Ali, dođi, pozovi me u svoju kuću.’ Gospodin ‘stoji’… uvijek stoji s ljubavlju: da nas ispravi ili nas pozove na večeru ili da mi pozovemo njega. ‘Stoji’ kako bi nam rekao ‘probudi se’; kako bi nam rekao ‘otvori’. Tu je da nam kaže: ‘Siđi.’ No, uvijek je On taj. Znam li u svom srcu razlučiti kada mi to Gospodin kaže: ‘probudi se’, a kada mi kaže ‘otvori’? Ili kada mi kaže: ‘siđi’? Neka nam Duh Sveti poda milost da bismo mogli razlikovati te pozive” – kazao je u zaključku svoje propovijedi Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net