Prihvatimo poziv da se pomirimo s Bogom, kako bismo postali nova stvorenja i mogli zračiti njegovo milosrđe među braćom, među narodom – potaknuo je papa Franjo na današnjoj jubilejskoj audijenciji. U katehezi je istaknuo „važan vidik milosrđa – pomirenje“. Uz to je naglasio da Bog ljudima nikada nije uskraćivao svoj oprost.

Često mislimo da naši grijesi udaljuju Gospodina od nas: zapravo, griješeći, mi se udaljujemo od njega, ali on – vidjevši nas u opasnosti – još više nas dolazi tražiti. Bog se nikada ne miri s mogućnošću da netko ostane odstranjen od njegove ljubavi, pod uvjetom da u osobi pronađe neki znak pokajanja za počinjeno zlo – ustvrdio je Papa.

Naše vlastite snage ne mogu nas pomiriti s Bogom. Grijeh je doista izražaj odbacivanja njegove ljubavi, s posljedicom da se zatvaramo sami u sebe, zavaravajući se da time nalazimo veću slobodu i autonomiju. Međutim, udaljeni od Boga, više nemamo cilj i od hodočasnika postajemo „lutalice“. Kad griješimo – kazao je Papa – okrećemo leđa Bogu. Grješnik vidi samo sebe i pravi se da je samodostatan. Grijeh stoga uvijek povećava udaljenost između nas i Boga, koja može postati bezdan.

Svejedno, Isus nas dolazi tražiti poput dobroga pastira koji nije zadovoljan sve dok ne pronađe izgubljenu ovcu. „Dajte, pomirite se s Bogom“ – potiče apostol Pavao prve kršćane u Korintu, a njegova opomena jednako je valjana za sve nas danas – rekao je papa Franjo.

Napomenuo je kako bi se mnoge osobe htjele pomiriti s Bogom, ali ne znaju kako to učiniti, ne osjećaju se dostojne ili ne žele same sebi to priznati. Kršćanska zajednica – ustvrdio je – može i treba podržavati iskren povratak Bogu onih koji za njim žude. Ispovjednici su pozvani biti „poslušna sredstva Duha Svetoga kako bi tamo gdje je obilovao grijeh moglo obilovati Božje milosrđe.“

Neka nitko ne ostane udaljen od Boga zbog prepreka koje postavljaju ljudi! A to vrijedi i za ispovjednike. Molim vas da ne stavljate prepreke osobama koje se žele pomiriti s Bogom. Ispovjednik treba biti otac, treba prihvatiti osobe koje mu dolaze kako bi se pomirile s Bogom i pomoći im u hodu pomirenja kojim idu. To je tako lijepo otajstvo: ne soba za mučenje ili ispitivanje. Bog Otac i Isus primaju i prihvaćaju te osobe i opraštaju. Pomirimo se s Bogom, svi mi – potaknuo je Sveti Otac.

Iskustvo pomirenja s Bogom daje nam da otkrijemo potrebu drugih oblika pomirenja u osobnim odnosima i društvu – nastavio je Papa. Netko mi je kazao da u svijetu ima više neprijatelja nego prijatelja, i mislim da je u pravu. Ali nam je graditi mostove pomirenja među nama, počevši od obitelji. Koliko se braće posvađalo i međusobno udaljilo samo zbog nasljedstva. Ali to nije pravo! Ovo je godina pomirenja s Bogom i međusobno – istaknuo je papa Franjo.

Na kraju kateheze pozdravio je predstavnike oružanih snaga i policije koji su iz čitavoga svijeta hodočastili u Rim povodom Jubileja milosrđa. Redarstvene snage imaju kao poslanje zajamčiti sigurno okruženje, kako bi svaki građanin mogao živjeti u miru. U vašim obiteljima i mjestima gdje radite – potaknuo ih je Papa – budite sredstva pomirenja, graditelji mostova i sijači mira. Pozvani ste ne samo sprječavati, upravljati i privoditi sukobe kraju, nego i doprinositi izgradnji poretka utemeljenog na istini, pravednosti, ljubavi i slobodi.

Potvrđivanje mira nije lagan zadatak, osobito zbog rata, koji otvrđuje srca i čini da nasilje i mržnja rastu. Potičem vas da se ne obeshrabrujete. Hodite svojim putem vjere i otvorite srca Bogu, milosrdnom Ocu koji se nikada ne umara praštati nam. Pred izazovima svakoga dana, odsijevajte kršćanskom nadom, sigurni u pobjedu ljubavi nad mržnjom i mira nad ratom – rekao je Sveti Otac vojnicima i policajcima.

Radio Vatikan | Bitno.net