Jérôme Lejeune – francuski genetičar koji je otkrio uzrok Downova sindroma – danas je stekao naslov “časni sluga Božji”. Radi se o posljednjoj stepenici prema statusu blaženika Katoličke Crkve.

Odluku je donio papa Franjo, koji je na sastanku s kardinalom Marcellom Semerarom, prefektom Kongregacije za kauze svetaca, potpisao dekrete o priznanju mučeništva i herojskih kreposti za osam slugu Božjih, među kojima je i Lejeune.

Francuski genetičar proslavio se kada je 1958., uz pomoć Raymonda Turpina i Marthe Gautier, otkrio da Downov sindrom prouzrokuje dodatni kromosom, točnije treća kopija 21. kromosoma, zbog čega se ta bolest još naziva i Trisomija 21.

Nakon toga svoj je život odlučio posvetiti potrazi za lijekom i tretmanima koji bi olakšali živote osoba s Downovim sindromom.

Ironično, njegovo je otkriće omogućilo kreiranje prenatalnih testova za otkrivanje abnormalnosti na kromosomima, što je posljedično omogućavalo abortiranje oboljelih fetusa.

Kao prakticirajući katolik Lejeune se tome žestoko protivio.

Njegov daljnji rad, kao i otkrića drugih sindroma povezanih s abnormalnostima na kromosomima, donijeli su mu 1969. prestižnu nagradu William Allan.

U govoru koji je tom prilikom dao usprotivio se korištenju genetike kao temelja za prekid trudnoće, ustvrdivši kako je “stoljećima, medicina težila boriti se za život i zdravlje protiv bolesti i smrti” te kako bi promjena tog reda “u cijelosti izmijenila samu medicinu”.

“Događa se da priroda doista osuđuje. Naša je dužnost uvijek bila ne izvršiti kaznu već pokušati ublažiti bol.”

Njegov govor navodno je naišao na hladan prijem, a priča dalje kaže da je svojoj supruzi potom poručio: “Danas sam izgubio Nobelovu nagradu za medicinu.”

Jérôme Lejeune kasnije je aktivno djelovao u pro-life pokretu, a 1994., tadašnji papa Ivan Pavao II. imenovao ga je prvim predsjednikom Papinske akademije za život.

Tu je funkciju obnašao samo mjesec dana, preminuvši od raka pluća.