Papa Franjo u utorak se u Vatikanu susreo s tri izbjegličke obitelji iz Afganistana. Jedna od obitelji katoličke je vjeroispovijesti, broji četvero djece, a otac im je uhićen u Afganistanu.

Majci i četvero djece u bijegu iz Kabula pomogao je afganski kršćanin Ali Ehsani, koji je talibanima pobjegao nakon što su 1997. godine ubili njegove roditelje.

Ehsani je posredovao kod pape Franje, moleći ga da pomogne obitelji koja se u nadi napuštanja zemlje našla na kabulskom aerodromu tijekom kolovoza, piše CNA.

Otac obitelji nestao je, a drugi članovi obitelji pretpostavili kako je uzrok tome njegova kršćanska vjera. “Četiri dana i četiri noći skrivali smo se u podrumu iz straha da ćemo svi biti uhićeni, jer nas je netko vjerojatno prokazao kao kršćane”, rekla je majka obitelji, Pary Gul Hasan Zada, za L’Osservatore Romano.

Italija je ponudila azil majci, njezinim trima kćerima i sinu te je obitelj u Rim pristigla 21. kolovoza. Prema majčinim riječima, nema nikakvih novosti o statusu njezina muža nakon uhićenja prošloga mjeseca.

Papa se prije opće audijencije susreo s ovom katoličkim obitelji, kao i s još dvije obitelji s djecom između jedne i četrnaest godina starosti. Susret je bio radostan, a djeca su Papi poklonila svoje crteže. “Bilo je predivno”, rekao je Ali Ehsani za CNA.

Nakon dolaska u Italiju, obitelj Hasan Zada konačno je mogla početi otvoreno živjeti svoju vjeru te pohoditi misu.

U Afganistanu 99 posto stanovništva čine muslimani, uglavnom suniti. Postoje i malene skupine kršćana, od kojih je katolika oko 200, kao i budista, hinduista i drugih.

Živjeti u kršćanskoj zajednici u Afganistanu posebno je teško jer je većina vjernika prisiljena skrivati svoj kršćanski identitet, po cijenu života.

“Prvi puta kada su došli na svetu misu, to ih se toliko dojmilo da su mogli jedino plakati”, rekao je Ehsani.

“Iznimno je nadahnjujuće imati slobodu otvoreno potvrđivati svoju vjeru. Nakon što su toliko godina kao pritajeni kršćani živjeli u tami, ovo je kao da su ponovno rođeni”, zaključio je.