Stalni promatrač Svete Stolice pri Organizaciji ujedinjenih naroda, nadbiskup Ivan Jurkovič, izrazio je nezadovoljstvo izvještajem o pravima na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja koji je predstavljen na 46. zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Nadbiskup je kritizirao to što je tema izvještaja svedena na „suzbijanje islamofobije“ dok su problemi koji muče ostale vjerske zajednice izostavljeni.

„Sveta Stolica može samo izraziti žaljenje što izvještaj ne razmatra na odgovarajući način kontekst progona svih vjernika ili nevjernika“ istaknuo je Jurkovič.

„Sigurno, sva djela vjerske mržnje, diskriminacije i progona, također protiv muslimana, treba žestoko osuditi. Međutim, imajući na umu jedinstvenost vjerske slobode sadržane u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima, odluka da se predmet izvještaja ograniči na određenu vjersku skupinu bez upućivanja na brojne druge, mogla bi predstavljati značajnu promjenu u metodološkom pristupu“ dodao je nadbiskup.

Stalni promatrač Svete Stolice pri UN-u istaknuo je da spomenuta promjena neće dovesti do smanjenja stigmatizacije pojedinih skupina „već do stvaranja realne opasnosti od podjela, te poticanja svjetonazora ‘mi’ protiv ‘njih’“.

Jurkovič je dodao kako „bilo koji zakon ili praksa koji izdvajaju određenu skupinu“ na temelju vjerskih kriterija „predstavlja suptilan oblik diskriminacije, bez obzira na predviđene učinke ili stvarni rezultat takvih zakona ili praksi“.

Nadbiskup je izrazio veliku zabrinutost što izvještaj čija je zadaća braniti ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja, ovakvim pristupom otvara mogućnost polarizacije međunarodne zajednice i stvaranja još više sukoba, što je upravo suprotno od onoga što bi Vijeće Ujedinjenih naroda trebalo činiti.