Foto: Vatican Radio

U današnjem čitanju iz knjige proroka Izaije, narod se žali što Gospodin ne obraća pažnju na njihove postove. No, za Gospodina nije ispravan post ako se ne jede meso, a zatim se zlostavlja radnike. Zbog toga Isus osuđuje farizeje – držali su se mnoštva vanjskih propisa, ali „bez istine u srcu“.
Istinski post nije samo vanjsko obdržavanje propisa, već post koji dolazi iz srca – nastavio je Papa, primijetivši kako deset zapovijedi o ljubavi prema Bogu i bližnjemu „idu zajedno“ i tvore cjelinu. Ne može se izvršavati samo prve tri zapovijedi, a ostale više ili manje. „Ako želiš činiti stvarnu, a ne formalnu pokoru, trebaš je činiti pred Bogom, ali i s bližnjim“ – ustvrdio je papa Franjo – jer, kao što kaže apostol Jakov, vjera bez djela je mrtva.

Stoga – predložio je Sveti Otac jedan primjer – ako netko ide na misu i pričest svake nedjelje, može ga se pitati: „Kakav odnos imaš prema svojim zaposlenicima? Plaćaš li ih na crno? Plaćaš li im pravednu plaću? I mirovinski doprinos, zdravstveno osiguranje?“ Ne može se davati milostinja za Crkvu na temelju nepravde prema zaposlenicima. „To je teški grijeh: to znači koristiti Boga da se pokrije nepravda“ – upozorio je Papa.

Nije dobar kršćanin onaj koji je nepravedan prema osobama koje ovise o njemu, kao ni onaj koji se ne odriče neke stvari koja mu je potrebna kako bi ju dao drugome koji je u potrebi – rekao je papa Franjo i nastavio: To je dvostruki korizmeni hod: prema Bogu i prema bližnjemu; stvaran, a ne samo formalan. To nije samo nemrs petkom i učiniti koju malu stvar, a potom rasti u egoizmu i izrabljivati bližnjega.

Postoje osobe kojima je potrebno liječenje, ali moraju čekati satima – i za hitne stvari – samo da bi im se liječnički termin opet odgodio, možda za sljedeći tjedan. U korizmi valja misliti i na njih: što mogu učiniti za te ljude? – potaknuo je Sveti Otac i poželio da ove korizme u srcu imamo mjesta i za one koji „nisu izvršili zapovijedi; koji su pogriješili i nalaze se u zatvoru“. „Moliš li za njih, da im Gospodin pomogne promijeniti život?“ – upitao je Papa, završavajući molitvom da u ovogodišnjem korizmenom hodu vanjsko obdržavanje propisa odgovara dubokoj obnovi u Duhu.

RV | Bitno.net