Twitter

Sa završetkom papinske službe i Twitter-račun pape Benedikta XVI. (@Pontifex) bit će zatvoren, izvijestio je 20. veljače Radio Vatikan. Od 12. prosinca 2012. više od dva milijuna korisnika prima Papine poruke, od kojih jedan i pol milijun prima poruke na engleskom. Nakon izbora novi papa odlučit će što želi učiniti s papinskim Twitter računom, odnosno hoće li nastaviti s tom praksom.

Devetorica od 117 kardinala koji ulaze u konklave redovito koriste Twitter da bi komuniciralo s vjernicima. Twitter-zvijezda među kardinalima svakako je nadbiskup New Yorka Timothy Dolan (@CardinalDolan), s više od 82.000 sljedbenika. Šalje poruke i više puta dnevno, a često se koristi i blogom.

Drugo mjesto među kardinalima na Twitteru zauzima Gianfranco Ravasi (@CardRavasi) s 38.000 sljedbenika. Kardinal Ravasi, koji trenutačno u Vatikanu vodi korizmene duhovne vježbe za Papu na odlasku, i odatle svakog sata šalje kratke poruke.

“Brončani” kardinal na Twitteru, s 23.300 sljedbenika, nadbiskup je Sao Paula Odilo Pedro Scherer (@DomOdiloScherer). Za sada bez “medalje” na Twitteru, s 18.000 korisnika, ostaje milanski nadbiskup Angelo Scola (@angeloscola).

Promatrači smatraju da su Dolan, Ravasi, Scherer i Scola ujedno izgledni kandidati za novog papu. (ika/bitno.net)