Foto: Vatican Radio

Prvo je istaknuo činjenicu da u suvremenom društvu postoji težnja za isključenjem starijih osoba, što Gospodin nikad ne čini – štoviše poziva nas da ga nasljedujemo u svakoj životnoj dobi; utoliko i starost sa sobom nosi svoju milost i poslanje; ona je stvarni Božji poziv – smatra Papa.

Još nije vrijeme da se izvuku vesla – nastavio je – budući u ovom razdoblju života, različitom od prethodnih, trebamo biti dojsetljivi jer naše društvo nije ni moralno ni duhovno spremno priznati mu stvarnu vrijednost. Nekoć zapravo nije bilo uobičajeno imati toliko vremena na raspolaganju, što je danas još više naglašeno. Bogu hvala, ne nedostaje nam svjedočanstava svetaca i svetica! – kazao je.

Duboko me dirnuo Dan starijih osoba, koji smo lani upriličili ovdje na Trgu – nastavio je Sveti Otac, dodavši kako je imao prigodu čuti priče starica i staraca koji se troše za druge te je potaknuo da se nastavi razmišljanje u tom smjeru, kako na građanskoj tako i na eklezijalnoj razini. Sjetio se utješnog svetopisamskog odlomka o starcima Šimunu i Ani, koji su također bili u poznim godinama, ali su ipak svakodnevno i vjerno iščekivali Božji pohod. To dugo iščekivanje je postala je njihova preokupacija, budući da tada više nisu imali važnijih obveza.

Upravo kad su Marija i Josip ušli u Hram kako bi obdržali zakonski propis, Duh pokreće Šimuna i Anu (usp. Lk 2,27) i težina dobi i iščekivanja, nestale su u trenu. Prepoznali su Dječaka i dobili novu snagu i novi zadatak: zahvaljivati i svjedočiti za taj Božji Znak. Šimun je spjevao prekrasan himan (cfr Lk 2,29-32), a Ana je postala prva Isusova navjestiteljica jer je govorila o Dječaku svima koji su iščekivali otkupljenje Jeruzalema (Lk 2,38) – objasnio je papa Franjo.

Sveti Otac je zatim potaknuo sve starije osobe da se upute stazom ovih dvoje izuzetnih staraca te da postanu i oni na neki način pjesnici molitve te uživaju u usvajanju Božje riječi. Molitva bakâ, djedovâ i svih starijih osobâ, veliki je dar za Crkvu! – rekao je Papa – velika doza mudrosti za čitavo ljudsko društvo, a naročito za ono koje je odviše prezaposleno, zauzeto i raspršeno.

Papa je za primjer dao i Benedikta XVI. koji se u posljednjoj fazi svoga života, dao na molitvu i osluškivanje Boga, a spomenuo se i riječi velikoga pravoslavnog vjernika, Oliviera Clémenta: Društvo u kojemu se više ne moli, starost gubi smisao. To je ono što užasava. Prije svega su nam potrebni starci koji mole, jer zbog toga nam je starost i darovana – smatra Papa.

Možemo zahvaljivati Gospodinu za primljena dobra i ispuniti prazninu nezahvalnosti; možemo posredovati u korist očekivanja novih naraštaja i odati poštovanje na sjećanje i žrtve prethodnih naraštaja. Možemo podsjećati mlade da je život bez ljubavi suh; a onima koji se boje, da bol koju donosi budućnost, može biti svladana. Mladima odviše zaljubljenim u sebe, možemo poučiti da je više radosti u davanju, nego u primanju. Bake i djedovi čine stalni kor velikoga duhovnog svetišta, gdje molitva prošnje i himan hvale podupiru zajednicu koja radi i bori se u životu.

Molitva na koncu, neprestano pročišćuje srce. Hvala i prošnja čuvaju srce od otvrdnuća u ljutnji i sebičnosti. Kako li je ružan cinizam starca koji je izgubio smisao svoga svjedočenja, koji prezire mlade i ne komunicira životnu mudrost! – rekao je Sveti Otac te dodao: – a kako je lijepo ohrabrenje koje starac uspijeva prenijeti na mladića u potrazi za smislom vjere i života!

To je pravo poslanje baka i djedova i poziv starijih. Riječi djedova i baka sadrže nešto posebno za mlade i oni to znaju. Bakine pisane riječi koje mi je dala na dan svećeničkog ređenja, još nosim sa sobom, u brevijaru i često ih i rado čitam. Kako priželjkujem Crkvu koja kulturi otpada parira preobljem radosti novog zagrljaja između mladih i starijih osoba. Upravo to danas tražim od Gospodina! – rekao je papa Franjo.

Na koncu same audijencije Sveti se Otac posebno sjetio mladih, bolesnih i mladenaca. Ovog se mjeseca sjećamo 500. obljetnice rođenja svete Terezije Avilske od Isusa. Neka vas podupire njezina gorljivost, dragi mladi, podupire u radosnom svjedočenju vjere u životu; njezino pouzdanje u Krista Spasitelja neka vas podupre, dragi bolesnici, u trenucima velikih trpljenja; a njezin neumorni apostolat neka vas, dragi mladenci, potakne da Krista stavite u središte svoga bračnoga doma – zaključio je na koncu Papa.

RV | Bitno.net