Draga braćo i sestre dobar dan!

U Italiji i u mnogim drugim zemljama ove se nedjelje slavi blagdan Tijela i Krvi Kristove – često se koristi latinski naziv: “Corpus Domini” ili “Corpus Christi”. Svake nedjelje crkvena se zajednica okuplja oko Euharistije, sakramenta koji je ustanovio Isus na Posljednjoj večeri. Međutim, svake godine imamo radost slaviti blagdan posvećen tom središnjem otajstvu vjere, kako bismo izrazili puninu svojega štovanja prema Kristu koji se daruje kao hrana i piće spasenja.

Današnji odlomak iz evanđelja sv. Ivana je dio besjede o „kruhu života” (usp 6,51-58). Isus kaže: “Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. […] Kruh koji ću ja dati tijelo je moje za život svijeta” (r. 51). On želi reći da ga je Otac poslao na svijet kao hranu vječnog života, a za to će sâm sebe žrtvovati; svoje tijelo.

U stvari, Isus je na križu razdao svoje tijelo i prolio svoju krv. Raspeti Sin Čovječji istinsko je Pashalno Janje koje izbavlja iz ropstva grijeha i podržava na putu prema obećanoj zemlji. Euharistija je sakrament njegova tijela darovana za život svijeta; tko jede od ove hrane ostaje u Isusu i živi za Njega. Blagovati Isusa znači biti u njemu, postati sinovi u Sinu.

U euharistiji nam se Isus – kao što je to učinio s učenicima iz Emausa – pridružuje, nama hodočasnicima u povijesti, kako bi hranio našu vjeru, nadu i ljubav; kako bi nas tješio u iskušenjima i podržavao nas u zauzimanju za pravdu i mir. Ta solidarna prisutnost Sina Božjega je posvudašnja: u gradovima i po selima, na sjeveru i na jugu, u tradicionalno kršćanskim zemljama, kao i onima gdje se tek evangelizira. I u Euharistiji On se razdaje kao duhovna snaga kako bi nam pomogao odjelotvoriti svoju zapovijed – da ljubimo jedan drugoga kao što je On nas ljubio – izgradnjom zajednica koje prihvaćaju i otvorene su za potrebe sviju, a posebno za najugroženije, siromašne i potrebite.

Hraniti se Isusom – Euharistijom, također znači prepustiti se s povjerenjem Njemu i dopustiti mu da nas vodi. To znači prihvatiti Isusa umjesto svoga „ja”. Na ovaj način, besplatna ljubav primljena od Krista u euharistijskom zajedništvu, uz djelovanje Duha Svetoga hrani našu ljubav prema Bogu i prema našoj braći i sestrama koje svakodnevno. Hranjeni Kristovim Tijelom, postajemo sve konkretnije mistično Tijelo Kristovo. Na to nas podsjeća Apostol Pavao: „Čaša blagoslovna koju blagoslivljamo nije li zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo, nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, mi mnogi jedno smo tijelo, jer svi smo dionici jednoga kruha„ (1 Kor 10,16-17).

Djevica Marija, koja je uvijek sjedinjena s Isusom – Kruhom života, neka nam pomogne nam ponovno otkriti ljepotu Euharistije, da ju blagujemo s vjerom, kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i s drugima.

…Angelus…

Draga braćo i sestre,

Preksutra se obilježava Svjetski dan izbjeglica, koji promiču Ujedinjeni narodi. Danas više nego ikad moramo stati na stranu izbjeglica. To je tema. Konkretna pozornost bit će posvećena ženama, muškarcima, djeci koji bježe od sukobâ, nasilja i progonâ. Također se u molitvi sjetimo mnogih od njih koji su izgubili život na moru ili u napornom putovanju kopnom.

Njihove priče o boli i nadi mogu postati prigoda za bratski susret i susret iskrenoga međusobnog razumijevanja. Ustvari, osobni susret s izbjeglicama rastjeruje strahove i iskrivljene ideologije i postaje čimbenik rasta u čovječnosti, koja je u stanju dati mjesta osjećajima otvorenosti i izgradnji mostovâ.

Izražavam svoju blizinu dragom Portugalskom narodu, zbog uništavajućeg požara koji hara okolnim šumama, uzrokujući brojne žrtve i ranjene. Molimo u šutnji…

Pozdravljam sve vas, Rimljane i hodočasnike; posebno one koji dolaze iz Sejšelskih otokâ, iz Sevilla (Španjolska), Umuarama i Toleda (Brazil).

Pozdravljam vjernike Napulju, Aržano i sv Katarine u Pedara.

Poseban pozdrav upućujem kvalificiranim predstavnicima Srednjoafričke Republike i Ujedinjenih narodâ, koji su ovih dana u Rimu, na sastanku u organizaciji Zajednice sv. Egidija. U srcu nosim posjet koji sam poduzeo u studenom 2015. godine toj zemlji, a nadam se da je, uz Božju pomoć i uz dobru volji svih, u potpunosti zaživio i ojačao mirovni proces, nužan preduvjet za razvoj.

Večeras ću na trgu ispred bazilike sv. Ivana Lateranskog slaviti svetu misu nakon čega slijedi procesija s Presvetim Sakramentom do bazilike Sv. Marije Velike. Potičem sve da u tom sudjeluju, pa i duhovno; mislim posebno klauzurne zajednice, bolesnike i one u zatvoru. U tome pomažu također radio i televizija.

Sljedećeg utorka odlazim na hodočašće u Bozzolo i Barbianu, odati počast Don Primu Mazzolariju i Don Lorenzu Milaniju, dvojici svećenika koji svima nama daju – danas tako potreban primjer. I u ovom slučaju zahvaljujem svima, a posebno svećenicima, koji će me pratiti svojim molitvama. Svima vam želim dobru nedjelju. I molim vas, ne zaboravite moliti za mene. Doviđenja!

Radio Vatikan | Bitno.net