Papa Franjo prihvatio je ostavku kardinala Petera K. Appiah Turksona na mjestu prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Franjo je zahvalio kardinalu Turksonu za službu u prvih pet godina Dikasterija te je do imenovanja nove uprave povjerio redovno upravljanje ad interim kardinalu Michaelu Czernyju.

Papa mijenja strukturu Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja koji je osnovan u kolovozu 2016., a započeo s radom u siječnju 2017., kao “rezultat spajanja četiriju već postojećih papinskih vijeća”. U priopćenju koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice navodi se odluka pape Franje koja dolazi “po isteku prvih pet godina djelovanja sa statutom ad eksperimentum”.

Nakon „rezultata evaluacijskog posjeta provedenog prošlog ljeta“, navodi se u priopćenju, „poglavari Dikasterija za cjeloviti ljudski razvoj predali su svoje mandate Papi u ruke“. Sveti Otac iskreno zahvaljuje kardinalu Peteru Turksonu i njegovim suradnicima za njihovu službu.

Priopćenje je zaključeno naglaskom da je do imenovanja nove uprave Papa ad interim povjerio redovno upravljanje istim Dikasterijom kardinalu Michaelu Czernyju, SJ kao prefektu i sestri Alessandri Smerilli FMA kao tajnici od 1. siječnja 2022. godine.