Papa Franjo ovog četvrtka otvorio je proces beatifikacije sestre Lucije, najstarije od troje fatimskih vidioca, ali središnje osobe u poznavanju i širenju poruke koju je Gospa uputila čovječanstvu u ukazanjima u Covi da Iriji 1917. godine.

Sveti Otac odobrio je objavu dekreta, potpisanog 22. lipnja, kojim se priznaju herojske kreposti časne sestre karmelićanke nakon audijencije prefekta Dikasterija za kauze svetaca (Sveta Stolica), kardinala Marcella Semerara.

Ovo predstavlja središnji korak u procesu koji vodi do proglašenja vjernog katolika blaženim; njime se vidjelica proglašava časnom službenicom Božjom. Osim toga ovo je pretposljednji korak prema proglašenju svetom.

Za proglašenje blaženom sada je potrebno priznanje čuda koje se pripisuje zagovoru sada časne službenice Božje Lucije.

Lucija je imala deset godina u vrijeme marijanskih ukazanja u Fatimi, odnosno 1917. godine, a preminula je u 97. godini. Posljednjih 50 godina života provela je u karmelićanskom samostanu u Coimbri u Portugalu, a njezini pisani memoari pružili su važan prikaz fatimske poruke, piše CNA.

Papa Franjo već je 2017. godine kanonizirao dvoje drugih fatimskih vidioca, Jacintu i Francisca Marto. Dvoje pastirčića, koji su umrli s 10, odnosno 11 godina, najmlađi su sveci nemučenici u povijesti Crkve.

Proces kanonizacije sestre Lucije započeo je 2008. godine, odnosno tri godine nakon njezine smrti. Tijekom biskupijske faze, koja je završila 2017. godine, prikupljeno je više od 15 tisuća pisama, svjedočanstava i drugih dokumenata.

Treba napomenuti da papa Franjo ovog ljeta planira posjetiti Fatimu kada će u Portugalu boraviti tijekom Svjetskog dana mladih.

Papa Franjo je dekretom, koji je izdao vatikanski Dikasterij za kauze svetaca, proglasio mučeništvo Manuela González-Serna Rodrígueza i njegovih 19 drugova koji su 1936. godine tijekom Španjolskog građanskog rata ubijeni zbog mržnje prema vjeri.

Prepoznate su i herojske kreposti još četvero velikana vjere. Među njima je sestra Mary Lange, koja je 1829. godine zbog rasne diskriminacije napustila Kubu i utemeljila redovničku zajednicu posvećenu obrazovanju.

Dekretom su časnima proglašeni i brazilski nadbiskup Antônio de Almeida Lustosa (1886. – 1974.), talijanski franjevac otac Antonio Pagani (1526. – 1589.) te talijanska sestra Anna Cantalupo (1888. – 1983.).

Više o ukazanjima u Fatimi možete pročitati OVDJE.