PAPA FRANJO

Evo zašto će spašeni biti oni koji su ponizni

“Prorok Izaija govori o „mladici“ koja će isklijati iz Jesejeva panja, a ne o vojsci koja će donijeti oslobođenje”, poručio je papa Franjo

Foto: Ford Madox Brown, 1876. /Wikiart.org

Foto: Ford Madox Brown, 1876. /Wikiart.org

Malenima, a ne umnima i mudrima, Gospodin objavljuje otajstvo spasenja – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u Domu Sveta Marta, govoreći o krjeposti malenih, o strahu Gospodnjem, pojasnivši da poniznost nije strah.

Isus zahvaljuje Ocu, o čemu Luka govori u današnjem Evanđelju, jer „Bog malenima objavljuje otajstva spasenja, svoja otajstva. Papa polazi od evanđeoskog ulomka da istakne Božju naklonost prema onima koji znaju shvatiti otajstva. Nisu to dakle „učeni i mudri“, već „srce malenih“ koje razumije. Također i prvo čitanje, puno „malih pojedinosti“ ide tim putom. Naime, prorok Izaija govori o „mladici“ koja će isklijati iz Jesejeva panja“, a ne o vojsci koja će donijeti oslobođenje. Na Božić su također ponizni protagonisti – kazao je Papa.

Na Božić ćemo vidjeti tu malenost: dijete, jaslice, majka, otac… sve male stvari. Veliko srce, a ponizno ponašanje. Na tu će mladicu sići Duh Gospodnji, Duh Sveti, a ona će imati krjepost malenih, strah Gospodnji. Hodit će u strahu Gospodnjem. Bogobojaznost nije strah već življenje po zapovijedi koju je Bog dao našem ocu Abrahamu: ‘Hodi u mojoj nazočnosti i budi neporočan’. Strah Gospodnji je poniznost – primijetio je papa Franjo dodavši:

Tekst nastavlja ispod oglasa

Samo su maleni kadri u cijelosti shvatiti smisao poniznosti, smisao straha Gospodnjega jer hode pred Gospodinom; gledani i čuvani, oni osjećaju da im Gospodin daje snagu za naprijed.

Živjeti kršćansku poniznost znači osjećati strah Gospodnji. Bogobojaznost nije strah već priznanje: Ti si Bog, ja sam čovjek; u tvojoj nazočnosti idem naprijed i nastojim biti neporočan. Poniznost je krjepost malenih – ona istinska a ne teatralna – kojom se neki ponose. To nije prava poniznost. Ponizna osoba hodi u Gospodinovoj prisutnosti, ne ogovara druge, misli samo na službu, osjeća se malenom… U tomu je pak snaga – primijetio je Papa.

Ponizna je, vrlo ponizna – rekao je Papa misleći na Božić – djevojka na koju je Bog „pogledao“ da bi „poslao svojega Sina“, a koja odmah potom ide svojoj rođakinji Elizabeti, i ne govori ništa o onom što se zbilo. Poniznost je hod u Gospodinovoj nazočnosti. Sretni i radosni, jer nas On vodi, ponizni kliču od radosti, upravo kako veli Isus u današnjem Evanđelju.

Gledajući Isusa kako hvali Boga koji svoje otajstvo objavljuje poniznima, možemo za sve nas moliti milost poniznosti, bogobojaznosti; da hodimo u njegovoj prisutnosti i nastojimo biti neporočni. I tako, s tom poniznošću, možemo biti budni u molitvi, djelatni u bratskoj ljubavi i radosni u hvaljenju Boga – zaključio je Sveti Otac.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 29. studenoga 2016.

Možda vam se svidi