Vatikan je objavio da će otvoriti dvije grobnice na svojem groblju kako bi se ustanovilo jesu li tamo ostaci Emanuele Orlandi, djevojke koja je nestala 22. lipnja 1983. godine.

Slučaj njezinog nestanka zaokupio je veliku pažnju u Italiji, budući da se oko njega izgradilo mnogo različitih teorija.

Jedna od najpoznatijih je ona pokojnog vatikanskog egzorcista Gabrielea Amortha koji je izrazio mišljenje da je Emanuela, koja je u trenutku nestanka imala 15 godina, oteta kako bi bila iskorištena u orgijama koje su organizirali diplomati stranog veleposlanstva pri Svetoj Stolici.

„To je bio zločin sa seksualnim motivom. Organizirane su orgije u kojima je sudjelovao vatikanski žandar kao ‘regruter’ djevojaka. Mreža je uključivala diplomatsko osoblje stranog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Smatram da je Emanuela završila kao žrtva toga kruga“, rekao je Amorth za CNN 2012. godine.

10. travnja objavljeno je da je Vatikan odobrio istragu grobnica u Vatikanu za koje neki vjeruju da bi mogle sadržavati Emanueline ostatke.

Objava je došla nakon što je odvjetnik obitelji Orlandi primio anonimnu prijavu da je Emanuela pokopana tamo “gdje anđeo pokazuje”. Taj trag je odveo do Teutonskog groblja na kojem su, između ostalog, pokopani pripadnici Švicarske garde koji su poginuli 1527. godine braneći papu Klementa VII.

Vatikanskom odlukom odobreno je otvaranje dvaju grobnica koje će se dogoditi 11. srpnja, prema riječima privremenog direktora Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandra Gisottija.

Nakon otvaranja grobnica posmrtni ostaci će biti izvađeni te će se obaviti njihovo datiranje i DNA analiza.

U studenome 2018. godine pokraj zgrade veleposlanstva Svete Stolice u Italiji pronađene su kosti za koje se sumnjalo da bi mogle pripadati Emanueli Orlandi ili Mirelli Gregori, još jednoj 15-godišnjakinji koja je nestala kratko nakon nje, ali ispitivanje je pokazalo da su kosti pripadale Rimljaninu koji je umro između 90. i 220. Godine.

Ivo Džeba | Bitno.net