Crkva proživljava dvostruku perspektivu gledajući na slavni dolazak Sina Božjega kada bude došao suditi žive i mrtve. To je posve ljudski, jer vjera postaje tijelom i srcem. Čovjek živi dok se nada. Iščekivanje je dimenzija koja prolazi cijelim našim osobnim obiteljskim i društvenim životom. Ono je nazočno u bezbrojnim situacijama, od onih najmanjih pa do onih najvažnijih, koje nas duboko pogađaju, rekao je Papa, navevši primjere očekivanja djeteta, rođaka, prijatelja, koji nam dolaze u posjet.

Mladi očekuju ishod ispita ili razgovor za posao, u afektivnim odnosima očekuju susret s osobom koju vole, očekuju odgovor na pismo ili poruku, a katkada i oproštenje. Moglo bi se reći, zaključio je papa Ratzinger, da čovjek živi dok očekuje, dok je u njegovu srcu nada. Po tom se iščekivanju čovjek prepoznaje. Naš moralni i duhovni stas mjeri se po onomu što iščekujemo, po onomu u što se nadamo. Svako se od nas, posebno u vrijeme Došašća i priprave na Božić, može pitati što očekuje u ovom trenutku života. To se pitanje može postaviti na razini obitelji, zajednice i naroda.

Trebamo se poput Marije naučiti živjeti svakodnevnu stvarnost novim duhom i osjećajem dubokog iščekivanja, koje jedino Božji dolazak može ispuniti.

Papa Benedikt XVI., ( Nedjeljni angelus 28.11. 2010.)