PAPA FRANJO S REDOVNICAMA I REDOVNICIMA

‘Dobio sam mali križ svećenika ubijenog u Iraku jer se nije htio odreći Isusa – i sada ga nosim’

Papa Franjo se jučer susreo u Vatikanu s oko 5000 mladih osoba posvećenoga života, koji su se ovih dana okupili u Rimu iz cijeloga svijeta, na susretu o temi „Probudite svijet, prenio je Radio Vatikan.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Papa je ostavio po strani pripremljeni govor, te improvizirajući odgovarao na pitanja mladih, ali je prije toga svoje misli upravio današnjim mučenicima u Iraku i u Siriji. Pritom je kazao da je prije nekoliko dana primio maleni križ koji je u ruci držao irački svećenik ubijen zato što se nije želio odreći Isusa.

“Dobio sam ga od drugog iračkog svećenika kojeg sam susreo na Trgu Sv. Petra. To je križ koji je ubijeni svećenik držao u trenutku kada mu je prerezano grlo jer se nije htio odreći Isusa. Ovdje ga nosim”, rekao je Papa i pokazao na svoje grudi, kako prenose agencije.

Pitanja su postavljali jedan mladi Sirijac, pa jedna indijska redovnica, a onda je Papi pitanje postavila jedna klauzurna redovnica. Svim mladima zauzetima u produbljivanju svojega zvanja, Sveti je Otac preporučio da ne miruju u udobnosti posvećenoga života koji je sastavljen samo od strogoga poštovanja zapovijedî i pravilâ. Posvećeni život može biti neplodan, kada nije proročki; kada nije dopušteno sanjati – istaknuo je papa Franjo te dodao da poštovanje pravila ne treba biti strogo; ako je strogo, onda – prema Papinim riječima – nije poštovanje nego osobno samoljublje, odnosno traženje sebe uz osjećaj da smo bolji od drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti je Otac potom još jednom upozorio da se ne valja prepuštati ogovaranju. Nemojte nikada bacati bombu ogovaranja, nikada! To je kuga života u zajednici! Na taj način redovnik, ili redovnica, koji su posvetili svoj život Bogu, postaju teroristi, jer u svoju zajednicu bacaju bombu koja uništava – rekao je Papa, a potom se osvrnuo na kulturu privremenosti koja je ušla u Crkvu, u redovničke zajednice, u obitelji, i u brak, zaboravljajući kulturu konačnosti. Bog je svojega Sina poslao zauvijek! Ne privremeno, samo jednom naraštaju ili jednoj zemlji, nego svima. Svima i zauvijek – istaknuo je Papa.

Govoreći potom o evangelizaciji, Sveti je Otac istaknuo da evangelizacija nije isto što i prozelitizam. Evangelizirati ne znači samo uvjeriti, nego svjedočiti da je Isus Krist živ. Ali, kako dati to svjedočanstvo? – upitao je Papa te kazao – Svojim tijelom, svojim životom. Možeš učiti, ali sposobnost za grijanje srdaca ne dolazi iz knjiga, nego iz tvojega srca! – rekao je Papa te govoreći na kraju o svojemu prvom pozivu kazao – Kod Isusa me oduševila njegova blizina sa mnom.

RV, G. An. | Bitno.net

 


Dragi čitatelji, ovisimo o vama i računamo na vas i vašu pomoć! Podržite naše djelovanje članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

 

Objavljeno: 18. rujna 2015.

Možda vam se svidi