papa franjo

Riječ „otkupljenje“ se rijetko koristi, no radi se o temeljnom pojmu. Njime se označava najradikalnije oslobođenje koje je Bog mogao ostvariti za nas, za čitavo čovječanstvo i stvoreni svijet – poručio je papa Franjo u svojoj katehezi na današnjoj jubilejskoj audijenciji, koja polazi od teksta Prve poslanice apostola Petra (usp. 1 Pet 1,18–21), te govori o Božjem milosrđu koje se ostvaruje u Otkupljenju, u spasenju po krvi njegova sina Isusa. No, čini se da današnji čovjek – nastavlja Papa – ne voli misliti da je oslobođen i spašen putem Božje intervencije. Današnji čovjek, naprotiv, živi u iluziji vlastite slobode koju smatra snagom za postizanje svega.

„Suvremeni čovjek misli da je slobodan i da smije raditi što god želi, no to nije istina. Koliko li se samo obmana ljudima podvaljuje pod izlikom slobode; koliko li je samo novih vrsta ropstva nastalo u ovo naše doba i to u ime lažne slobode! Toliko robova… I oni govore: ‘Ja to radim jer želim; ja uzimam drogu jer mi se sviđa; ja to činim jer sam slobodan…“ Oni su robovi i postaju robovima u ime slobode. (…) Potreban nam je Bog da nas izbavi iz svih oblika ravnodušnosti, sebičnosti i samodostatnosti“, rekao je Sveti Otac.

Pozvani smo na novi život i Krist – postavši jednim od nas – nam je omogućio da postanemo sinovi i kćeri Božje – kazao je Papa. I Isus Krist, Jaganjac Božji bez mane, se žrtvovao za nas kako bismo primili oproštenje, ljubav i radost. Poručio je kako će biti trenutaka u životu kad ćemo biti kušani i kad ćemo trpjeti, ali tada smo pozvani usmjeriti svoj pogled prema Isusu Raspetome: on je taj koji trpi za nas i s nama, koji je uvijek uz nas, otkrivajući tako neizmjernu Božju ljubav prema nama.

„Koliko li samo stranica Svetoga pisma svjedoči o Božjoj brižnosti i ljubavi prema svim ljudima, a posebno prema malenima, slabima kao i onima koje je društvo odbacilo. Što smo više u potrebi, to je prema nama milosrdniji. I budući da zna naše slabosti, ide nam u susret sa samilosnim suosjećanjem. Poznaje naše grijehe i oprašta nam; on uvijek oprašta! Prema tome, draga braćo i sestre, otvorimo se Gospodinu kako bismo primili Njegovu milost! Jer, kao što psalmist kaže: „u Gospodina je milosrđe i obilno je u njega otkupljenje“ (130,7), poručio je papa Franjo na kraju današnje kateheze.

Radio Vatikan