bishop muller

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller izjavio je kako se nauk Crkve ne smije prilagođavati duhu vremena i, kako je rekao, “poganskom životnom stilu”, te upozorio da to dovodi do subjektivnosti u Učiteljstvu.

Müller je u razgovoru za njemačke katoličke novine Die Tagespost rekao kako je nedopustivo na istu razinu stavljati “takozvanu životnu stvarnost” i Sveto pismo i Tradiciju.

“Sve to u nauk Crkve unosi subjektivnost i proizvoljnost koja se skriva iza sentimentalne i nejasne religijske terminologije”, rekao je kardinal.

Njegove izjave komentar u Vatikanu nedavno održanog “sastanka u sjeni”, na kojem su se okupili biskupi iz Njemačke, Francuske i Švicarske, te nekoliko predstavnika medija. Tajnoviti sastanak, tvrdi se, bio je održan radi dogovora o lobiranju na predstojećoj Sinodi o obitelji za promjene u pastoralu koje trebaju ići prilično duboko (pričest za razvedene i ponovno vjenčane katolike samo je jedan od thi ciljeva). Jedan od sudionika sastanka, biskup Osnabrücka Franz-Josef Bode rekao je kako “životna stvarnost” ljudi treba biti izvor informacija za dogmatske i moralne istine.

Sada je kardinal Müller rekao da ta “životna stvarnost” može ponekad biti veoma poganska i da vjera “ne može biti rezultat nekakvog kompromisa između kršćanskih ideja, apstraktnih načela i poganskog životnog stila”.

Pročelnik je, komentirajući sastanak u Vatikanu, rekao je kako je dobro razmjenjivati informacije, ali i da nitko ne može “organizirati istinu” po svojoj volji.

“Prilagođavanje Katoličke Crkve svijetu protreslo bi je do temelja. Crkva je majka i učiteljica svih crkvi, ona koja uči i ne treba biti poučavana. Ne treba nikoga, bez obzira koliko taj misli da je superioran i u tijeku s vremenom, da je uči pravoj vjeri. U njoj, apostolska tradicija besprijekorno je očuvana i uvijek će biti”, poručio je Nijemac.

Oštre i jasne riječi pročelnika najvažnijeg vatikanskog dikasterija upućene su, prije svega, njegovim sunarodnjacima biskupima.

G. An. | Bitno.net