Foto: www.periodistadigital.com

Kardinal Gerhard Ludwig Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere, imao je opširan razgovor za njemačke novine Rheinischen Post i u njemu se dotakao niza tema – od terorističkih prijetnji da će napasti Vatikan do nadolazeće Sinode o obitelji.

“Ne smijemo podcijenjivati prijetnje Islamske države koje govore o napadu na Vatikan, moramo ih tretirati ozbiljno”, rekao je kardinal o terorstičkim prijetnjama koje je islamistička skupina uputila Papi. Prefekt se dotakao i teme progona kršćana koji trenutačno traje na Bliskom istoku.

“Kada netko ide protiv zapovijedi ‘Ne ubij’ postupa neljudski i perverzno. Ne mogu razumjeti od kuda dolazi ta nevjerojatna mržnja prema sljedbenicima Krista”, rekao je kardinal.

Müller je progovorio i o Sinodi o obitelji koja će se održati u Vatikanu u listopadu, te naglasio kako se varaju oni koji očekuju da će Crkva reći ‘da’ željama sekulariziranog svijeta i liberalizirati nauk Crkve, pa i kada je u pitanju problem pričesti za one katlike koji su u drugom, građanskom, braku.

“Papa Franjo želi da se ljudi koji se nađu u takvim situacijama ne osjećaju napušteni, da im je pružena potpora u zajednicama, ali bez ikakvog odstupanja od nauka Crkve”, poručio je prefekt.

Kardinal je odgovarao i na pitanja o ‘sudaru’ nauka Crkve s prilikama u suvremenom svijetu kojeg karakterizira sekularizacija.

“Onima koji ne vjeruju u vječni život Crkva ne može naprosto reći: Nevažno je u što vjeruješ ili ne, važno je da radiš dobra djela. Crkva ne smije ljudima nuditi razvodnjenu vjeru ili raditi kompromise sa sekulariziranim svijetom”, poručio je njemački kardinal.

Komentirajući dvogodišnji pontifikat pape Franje Müller je rekao kako onaj tko analizira njegov ‘stil’ može primjetiti kako je Papa svojim istupima želi doprijeti do ljudi.

“Papa želi prije svega biti svjedokom Evanđelja i pri tome koristi vrlo promišljenu argumentaciju”, smatra prefekt Kongregacije za nauk vjere koji je i demantirao napise u medijima kako nisu svi u Vatikanu “zadovoljni Papinim pontifikatom”.

“Lojalnost Petrovom nasljedniku uvjet je za obnašanje takvih dužnosti, a svi mi se trudimo dati potporu Papi u stvarima koje se tiču nauka vjere”, poručio je.

Dotakao se i teme celibata, prakse koja se temelji na dugoj tradiciji Crkve i nasljeđuje način života koji je živio i Isus.

“Ne vidim nikakvih razloga da od te tradicije odustanemo”, rekao je Müller.

Goran Andrijanić | Bitno.net