Draga braćo i sestre, pozdravljam vas i sretan sam što sam ovdje s vama na ovaj dan molitve i promišljanja, kojim želite proslaviti službeno crkveno priznanje svojih statuta. Pozdravljam vlč. „PiGi“ Perinija i zahvaljujem mu na pozdravnim riječima, i naročito na učinkovitoj svećeničkoj revnosti jer je, nastojeći biti poslušan Duhu Svetomu, kao župnik ustanovio stvarnost ‘Župnih stanica za evangelizaciju’, koja se proširila u raznim krajevima svijeta – kazao je Sveti Otac.

Vi ste pozvani da budete poput sjemena pomoću kojega se župna zajednica propituje o svom misionarskom poslanju, i stoga u sebi neodoljivo osjećate poziv da se sa svima sretnete kako biste navijestili ljepotu Evanđelja. To zvanje prije svega podrazumijeva poslušnost Duhu Svetomu, koji govori svojoj Crkvi i potiče je da ide putovima, katkada nepoznatim, koji su odlučni za naviještanje Evanđelja. Biti uvijek otvoreni tom slušanju i brinuti se da se ono nikad ne prekine zbog umora i trenutačnih teškoća, uvjet je za trajnu vjernost Gospodinovoj riječi, i istovremeno poticaj da se premoste razne zapreke na putu evangelizacije – istaknuo je papa Franjo.

Vi sa svojim svakodnevnim zauzimanjem, a u zajedništvu s drugim crkvenim stvarnostima, pomažete župnoj zajednici da postane obitelj u kojoj je bogata i mnogolika stvarnost Crkve. Sresti se u kućama kako bi dijelili radost i očekivanja prisutne u srcu svake osobe, istinsko je iskustvo evangelizacije, vrlo slično onomu što se događalo u prvim vremenima Crkve. To u Djelima apostolskim tvrdi sveti Luka kada veli da su vjernici „svaki dan hodili u hram, a u kući su lomili kruh i zajedno uzimali hranu vesela i priprosta srca. Hvalili su Boga i zato uživali naklonost svega naroda“ (usp. Dj 2,46-47).

Vi, župne stanice, želite usvojiti takav način zajedničkoga života, kadar prihvatiti sve osobe, ne odbacujući nikoga, da pokažete iskustvo Božje prisutnosti i ljubavi prema braći. Evangelizacija snažno osjeća potrebu prihvata, jer je jedan od prvih znakova zajedništva koje trebamo svjedočiti jer smo u svom životu sreli Krista – objasnio je Papa.

Potičem vas da Euharistiju učinite srcem svoga evangelizacijskoga poslanja, da svaka stanica bude euharistijska zajednica gdje je lomljenje kruha istovjetno s priznavanjem među vama stvarne prisutnosti Isusa Krista. Tu ćete uvijek smoći snage za predlaganje ljepote vjere jer u Euharistiji kušamo ljubav koja ne poznaje granice, a stvarno pokazujemo da je Crkva „očinska kuća u kojoj ima mjesta za svakoga – ustvrdio je Papa.

Vaši su statuti priznati na Nedjelju božanskoga milosrđa. Želio bih da uvijek svjedočite nježnost Boga Oca i njegovu blizinu svakoj osobi, naročito onomu tko je slabiji i osamljen. Neka Majka Božja svrne na vas svoj milostivi pogled, a neka vas prati i moj blagoslov. A vi, molim vas, sjetite se moliti za mene – tim je riječima Sveti Otac zaključio svoj govor.

RV | Bitno.net