papa Franjo

Promatrajući povijest spasenja, spoznajemo kako je cjelokupna Božja objava izraz neumorne ljubavi za čovječanstvo, poručuje Papa, koja svoj vrhunac ima u Isusovoj smrti na križu. Tako veliku ljubav može pokazati samo Bog. Isusov poziv čovječanstvu – da bude milosrdno poput Oca, poziv je da se bude znakom, sredstvom i svjedokom njegova milosrđa. Poslanje Crkve je – biti Božji znak milosrđa u svako vrijeme i na svakom mjestu.

Čovjek je pozvan biti savršen poput Oca nebeskog – a to savršenstvo se očituje upravo u milosrđu, u ljubavi, ističe Papa.

Nadalje, Bog od nas kršćana traži da budemo njegovi svjedoci: te otvarajući svoja srca Božjem milosrđu, dijelimo isto milosrđe svim ljudima, posebno onima koji trpe. Tako će naša djela milosrđa svijetu ponuditi tračak Kristova pogleda.

Dva su stupa kršćanskog milosrđa: praštanje i darivanje, ističe Papa. Isus u evanđelju tumači da Očevo milosrđe pokazujemo kad praštamo jedni drugima, jer tada iskazujemo slobodan dar Božje ljubavi, pomažući jedni druge na putu obraćenja. Isus nas poziva da darujemo besplatno, jer sve što imamo nam je bez naše zasluge darovao Bog, upozorava Papa. U konačnici, primit ćemo samo u onoj mjeri u kojoj bezuvjetno dajemo drugima. Milosrdna je ljubav jedini put, jer putem te ljubavi kadri smo svjedočiti Očevo beskrajno milosrđe. Sveti Otac potiče: „Što biste radije htjeli? Srce od kamena ili srce puno ljubavi? Ako želite srce puno ljubavi, budite milosrdni!“

Na kraju kateheze, Papa je pozdravio sve prisutne, i zaključio:

“Danas se obilježava 23. svjetski dan za Alzheimer, pod geslom ‘Sjeti me se’. Pozivam sve prisutne da se Marijinom revnošću i nježnošću Milosrdnog Isusa, sjete svih koji trpe od ove bolesti, kao i njihovih obitelji i time im iskažu svoju bliskost. Molimo i za osobe koje se brinu o bolesnima, i znaju prepoznati i njihove najneprimjetnije potrebe, jer ih promatraju očima punim ljubavi.“

Cjelokupni tekst kateheze možete pročitati ovdje.

Radio Vatikan | Bitno.net