Prema novoj službenoj odluci Vatikana izvršavanje ili pomaganje abortusa, kao i pokušaj samoubojstva, prepreke su za đakonsko, svećeničko ili biskupsko ređenje, čak i u slučaju ako su takve stvari počinjene u vrijeme kad kandidat nije bio član Katoličke Crkve, piše Catholic Herald.

Odluka je bazirana na kanonu 1041. Zakonika kanonskog prava u kojem piše kako su “nepravilni za primanje redova”, one osobe koje su počinile “hotimično ubojstvo ili obavljale pobačaj, ako je došlo do učinka, i svi koji su u tome djelatno surađivali”, kao i oni koji su “teško i namjerno osakatili same sebe ili drugoga ili pokušali sebi oduzeti život”.

S obzirom na navedenu odredbu uskoro se pojavilo pitanje vrijedi li ona za obraćenike koji su kandidati za svećeništvo, a spomenuta su nedjela učinili prije ulaska u Katoličku Crkvu.

Papinsko vijeće za zakonske tekstove istaknulo je kako odredba vrijedi i za njih što je potvrdio i papa Franjo u svojem nedavnom motu propriju “Concordia Codici” koji se među ostalim bavi pitanjima sakramenta krštenja i ženidbe, a sve u kontekstu približavanja Rimokatoličke Crkve i istočnih katolika.

Kako je u tekstu za L’Osservatore Romano napisao biskup Juan Ignacio Arrieta, tajnik spomenutog Papinskog vijeća, takva odluka proizlazi iz činjenice što su i “katolici i ne-katolici na jednak način pozvani poštovati vlastite živote i živote drugih”.

Taj dodatni oprez, prema njegovim riječima, služi kako bi se “zaštitilo dostojanstvo sakramenta” svetog reda i zajednice vjernih u kojoj će svećenik služiti.

Ova prepreka ipak može biti podignuta, međutim to iziskuje pokajanje kao i posebnu intervenciju biskupa kako bi osoba mogla biti zaređena.

Tino Krvavica | Bitno.net