papa franjo motu proprio, concordia codici

Preciznije, u pitanjima odnosa latinske Crkve i istočnih Crkava u zajedništvu s Katoličkom Crkvom, uvode se novosti vezane uz sakrament krštenja i ženidbe. Istovremeno je objavljen i tzv. “autentični odgovor” o  zaprekama za ređenje.

S povećanjem mobilnosti, na teritoriju latinske Crkve povećava se i broj istočnih vjernika, pripadnika istočnih Crkava sui iuris, vlastitog prava. Stoga je potrebno uskladiti norme Zakonika kanonskog prava sa Zakonikom kanona istočnih Crkava, piše papa Franjo. Na pretežno latinskom zapadu, potrebno je pronaći, ističe Papa, “ispravnu ravnotežu između prava istočne manjine i poštivanja povijesne kanonske tradicije latinske većine” da se izbjegnu konflikti i neprilične interferencije”, a u svrhu promicanja plodne suradnje među svim katoličkim zajednicama.

Glede krštenja, potvrđuje se kriterij pripadanja djeteta Crkvi vlastitog prava (lat. sui iuris) katoličkog roditelja, te se uvodi obveza bilježenja Crkve pripadnosti u župni registar krštenja. Ukoliko dolazi do prelaska u drugu Crkvu sui iuris, osim u iznimnim slučajevima, potrebno je napraviti formalni čin prelaska pred odgovarajućim autoritetom, a konkretna promjena mora se zabilježiti i u knjigu krštenih.

Kod sakramenta ženidbe, pojašnjava se kako “samo svećenik” valjano vodi obred vjenčanja između pripadnika istočne i latinske Crkve, ili pak između istočnog katolika ili ne-katolika. Zakonik kanonskog prava Rimokatoličke Crkve dopušta sklapanje sakramenta ženidbe uz prisustvo đakona, no Zakonik kanona istočne Crkve traži svećenika.

Nadalje, u istom dokumentu donesen je i tzv. autentični odgovor u svezi s pojašnjenjem zapreka za ređenje. Točnije, i ne-katolici su podložni pravilniku o zaprekama đakonskog, svećeničkog ili biskupskog ređenje bez potrebnog dopuštenja. To se odnosi na osobe koje su počinile ubojstvo, pobačaj, teško ozlijedile sebe ili drugu osobu, ili pak pokušale suicid.

Radio Vatikan | Bitno.net