U prosvjedima protiv predsjednika Nicolasa Madura, koji su započeli početkom travnja, već je poginulo više od 65 osoba. Posljednja je žrtva 17-godišnji mladić, ubijen prekjučer u Caracasu, u prosvjedima do kojih je došlo nakon što je Nacionalno izborno vijeće zakazalo za 30. srpnja izbore za Ustavnu skupštinu. Želimo se susresti sa Svetim Ocem koji je pokazao veliko zanimanje, zabrinutost i veliku ljubav prema Venezueli, koja je u tako teškoj situaciji – rekao je prošlih dana kardinal Jorge Urosa Savino, nadbiskup Caracasa.

Susret pape Franje s venezuelskim biskupima održan je u doista osjetljivom trenutku za tu zemlju, ali on pobuđuje nadu lokalne Crkve, kao i brojnih nevladinih i neprofitnih organizacija koje rade za tamošnje pučanstvo koje je prva žrtva gospodarske, političke i humanitarne krize koja je u tijeku. Jedna od tih organizacija je i udruga „Latinska Amerika – Italija“. Njezina se savjetnica, Assunta Maria Vi Tino, u razgovoru za Radio Vatikan osvrnula na prilike u Venezueli, te prije svega istaknula da Crkva nije nikada napustila svoju venezuelsku braću. Štoviše, – dodala je – Crkva u Venezueli je vrlo zabrinuta, jer je stanje svakoga dana sve gore.

Osvrnuvši se na najhitnije probleme, savjetnica je najprije istaknula vrlo tešku humanitarnu krizu u kojoj se nalazi ta zemlja, jer – kako je kazala – ljudi prosvjeduju već gotovo dva mjeseca, i u tom je razdoblju poginulo više od 60 osoba. Drugi vrlo veliki problem jest hrana, koje nema dovoljno kako bi se nahranilo stanovništvo. I nedostatak slobode izražavanja je jedan od vrlo velikih problema – istaknula je Assunta Maria te dodala da informacije koje imaju, uspiju dobiti zahvaljujući internetu, Facebooku, Twitteru, dok televizijski informativni programi govore o potpuno drugim stvarima, a uz to se prikazuju sapunice… Čini se kao da ne postojimo, kao da živimo u nekom paralelnom svijetu.

Napominjući potom kako za rješavanje problema nije potreban novi Ustav, Assunta Maria je istaknula da je, naprotiv, potrebna zaštita pravâ koja u ovom trenutku nisu zajamčena. Sigurno ih ne štiti sadašnja Vlada – primijetila je. U svemu tomu Crkva pak čini velike stvari. Svaka crkva, svaka župa organizira ono što može: organizira raspodjelu malo lijekova koje uspije nekako dobiti i skupiti; i organizira dane u korist hrane – napomenula je savjetnica u udruzi „Latinska Amerika – Italija“.

Radio Vatikan | Bitno.net