Molim vas da oprostite ljudima iz Crkve koji vas nisu vidjeli, koji su se okrenuli na drugu stranu – kazao je papa Franjo primivši u Dvorani Pavao VI. više tisuća osoba koje su živjele, ili još uvijek žive na ulici, a koje su došle u Rim iz brojnih europskih zemalja kako bi sudjelovale na proslavi svojega Jubileja milosrđa.

U audijenciji je sudjelovala i skupina od pedesetak beskućnika i volontera iz svih dijelova Hrvatske. Beskućnici su stigli u Rim u pratnji vlč. Dragutina Goričanca, ujedno i vozača autobusa, te fra Siniše Pucića i volontera okupljenih oko časopisa Ulične svjetiljke i trsatskog Franjevačkoga svjetovnog reda.

– Ja sam presretna. Došla sam dva sata ranije jer jedva čekam da krenemo kod pape Franje i jako me veseli odlazak”, kazala je za RTL jedna od sudionica hodočašća Ljilja Plačković.

– Nisam niti sanjao da ću u 62. godini posjetiti papu. Bila su i bolja vremena, a nismo si mogli to priuštiti – dodao je Stjepan Jelinčić.

Hodočašće su svojim prilozima omogućili mnogi dobri ljudi.

– Tu je bilo zaista različitih donacija. Od 10 kuna do više tisuća kuna. Donirale su tvrtke, donirali su pojedinci. Jako smo se iznenadili koliko je bio brz odaziv. Dobili smo vlažne maramice, sitnice koje su nam zbilja potrebne, jednokratne kabanice”, rekla je Jasna Krapac, urednica časopisa za beskućnike Ulične svjetiljke.

Nakon što su prijepodne u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu sudjelovali na audijenciji, beskućinici su posjetili Hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu. Dočekali su ih rektor preč. Bože Radoš, koji ih je ukratko upoznao s poviješću i značenjem hrvatskih svetojeronimskih ustanova u Rimu, te vicerektor vlč. Marko Đurin. Nakon što su se hodočasnici upisali u hodočasničku spomen-knjigu, zadržali su se Zavodu na prigodnoj okrjepi i druženju.

Europski festival radosti i milosrđa organizira se povodom Izvanredne godine milosrđa od petka 11. do nedjelje 13. studenoga za osobe koje su prisiljene živjeti bez krova nad glavom. Vrhunac susreta bit će nedjeljna misa s papom Franjom u bazilici Sv. Petra. Prema službenim podacima, za tu prigodu stiglo je oko 6000 hodočasnika iz cijeloga svijeta.

IKA | Bitno.net