Bertone

Državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone odbacio je nagađanja da su spletke u Rimskoj kuriji dovele do odreknuća Benedikta XVI. od papinske službe. “Razlozi za njihovo odreknuće od službe jasni su: Papa je osjetio da mu ponestaje snaga”, rekao je Bertone 26. veljače navečer na talijanskoj javnoj televiziji RAI.

S obzirom na obveze koje su povezane s Papinom službom, Sveti Otac svoju je odluku donio kao “čin odgovornosti za dobro Crkve”, rekao je kardinal Bertone. Podsjetio je pritom na velika putovanja na koja papa treba ići, kao npr. za Svjetski dan mladih.
U međunarodnom tisku bilo je nagađanja o vezi između Papina povlačenja i povjerljivih izvješća koje su priredili kardinali Josef Tomko, Salvatore De Giorgi i Julian Herranz o aferi curenja dokumenata iz Vatikana. Oni su Svetom Ocu u srpnju i 17. prosinca 2012. podastrli rezultate svojih istraga, a Benedikt XVI. je 11. veljače iznenada najavio da će 28. veljače odstupiti sa službe. Kao razlog je naveo ponestajanje snaga, što mu onemogućava izvršavanje papinskih dužnosti. (ika/bitno.net)