Raj

Papa Benedikt XVI. zamišlja raj sličnim svojoj mladosti. “Raj bi mogao biti kao moja mladost, tako da se nadam da ću se vratiti kući, kao da se vraćam iz dalekog svijeta”, rekao je Papa tijekom VII. svjetskog susreta obitelji u Milanu, odgovarajući na pitanje djevojke iz Vijetnama.

Tijekom večeri s obiteljima, mladima i s djecom iz gotovo 100 zemalja svijeta u parku Bresso na sjeveru Milana Papa je bez predložaka odgovarao na pitanja. Više od 350.000 vjernika okupilo se 2. lipnja navečer u Bressu.

Obitelj iz Grčke Benediktu XVI. govorila je o krizi u njihovoj domovini. Papa je odgovorio da ta kriza pogađa i njega u srce: “Riječi su nedostatne, valja učiniti i nešto konkretno, a mi nismo u mogućnosti.” Političari u toj situaciji ne smiju samo skupljati glasove, nego imati pred očima opće dobro.

Benedikt XVI. sugerirao je kao jedno od rješenja i partnerstvo između bogatih i siromašnih obitelji europskih zemalja, kako bi se ublažile posljedice krize. Partnerstvo između obitelji u Njemačkoj s obiteljima u Grčkoj bilo bi dobra stvar. Zamisliva su i partnerstva između župa. Tako bi se župe ili obitelji mogle pomagati tijekom gospodarskih teškoća.

Papa se potom osvrnuo na svoju mladosti, da bi objasnio kako on gleda na vječni život. Za njega je vlastita obitelj “bila kao duša”, pa i onda kada su vremena bila vrlo teška. U kući Ratzingerovih glazba je imala osobito važnu uloga. Njegov otac svirao je citru, a njegov brat George postao je veliki glazbenik.

Među obiteljima s kojima je Benedikt XVI. kratko razgovarao bila je i jedna iz okolice Ferrare. Zbog potresa obitelj od prošlog utorka živi u šatoru. Osvrćući se na kulturno partnerstvo između država, Benedikt XVI. je rekao da se mogu uspostaviti i slična gospodarska prijateljstva između imućnijih i siromašnih obitelji u Europi.

Papa je bez čitanja predložaka odgovorio obitelji koja je iznijela problem isključivanja iz sakramentalnog života onih koji su se rastali i ponovno oženili. Taj problem Benedikt XVI. nazvao je “velikom patnjom današnjeg vremena”. Crkva nema “recept” za rješenja tog problema. Ponovno oženjeni ne smiju biti isključeni, iako se ne mogu pričešćivati i ispovijedati, istaknuo je Papa. Kod takvih osoba morale bi doći do izražaja vjerničke zajednice. Unatoč svojoj isključenosti od primanja pričesti rastavljeni i preudani još uvijek mogu biti duhovno povezani s Kristom, rekao je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)