Papa

Isus je zrno pšenice bačeno u brazde povijesti – rekao je papa Benedikt XVI. u podnevnom nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljenja, koju je u nedjelju, 19. kolovoza, predvodio u Apostolskoj palači u Castel Gandolfu. U umnažanju kruha i ribâ nalazi se smisao Kristova dolaska. To on sam tumači dan nakon čuda, govoreći u sinagogi u Kafarnaumu – istaknuo je Sveti Otac. Bog Otac, naime, poslao je Sina kao pravi Kruh života vječnoga, a taj je kruh njegovo tijelo, njegov život koji je žrtvovao za nas.

Riječ je, dakle, o tomu da ga valja prihvatiti s vjerom, ne zgražajući se zbog njegove čovječnosti – napomenuo je Papa te dodao da moramo jesti njegovo tijelo i piti njegovu krv kako bismo u sebi imali puninu života. Te riječi nije uputio da bi privukao slaganje drugih – primijetio je Sveti Otac. Ljudi, pa i sami učenici bili su oduševljeni Isusom kada je činio čudesa, a nakon umnažanja kruha i ribâ mnoštvo Ga je željelo proslaviti i proglasiti kraljem Izraela. Ali, to zacijelo nije bila želja Isusa koji je upravo tim dugim govorom ublažio oduševljenje i kod mnogih potaknuo negodovanje.

Tko želi nasljedovati Isusa mora se osobno i duboko sjediniti s Njim. Zbog toga će On na Posljednjoj večeri ustanoviti sakrament Euharistije; kako bi njegovi učenici mogli u sebi imati njegovu ljubav te, kao samo jedno tijelo sjedinjeno s Njime, širiti u svijetu njegovo otajstvo spasenja – istaknuo je Sveti Otac. Ljudi su shvatili da Isus nije bio Mesija kakvoga su željeli, koji teži za zemaljskim prijestoljem. Stoga je održao onaj govor kako bi mnoštvo oslobodio zanosa i, ponajviše, kako bi svoje učenike naveo na odluku. Doista, mnogi od njih od tada ga više nisu slijedili – primijetio je Papa te pozvao da i mi ponovno dopustimo da nas Kristove riječi zadive.

On, pšenično zrno bačeno u brazde povijesti, prvina je novoga čovječanstva, oslobođenoga izopačenosti grijeha i smrti – istaknuo je Sveti Otac te potaknuo na ponovno otkrivanje ljepote sakramenta Euharistije koji izražava svu Božju poniznost i svetost: to što je postao malen, što se Bog učinio malenim, djelićem svemira kako bi sve pomirio u ljubavi.

Nakon marijanske molitve, Sveti je Otac, pozdravljajući hodočasnike na raznim jezicima, posebne misli upravio patrijarhu Moskve i cijele Rusije Kirilu I., koji je ovih dana gost Pravoslavne crkve u Poljskoj. Taj je njegov je posjet obuhvatio i susrete s katoličkim biskupima, kao i objavljivanje zajedničke izjave o želji za razvojem bratskoga jedinstva i suradnje u širenju evanđeoskih vrijednosti u suvremenom svijetu, u duhu iste vjere u Isusa Krista – istaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)