Belgijski biskup uputio je poziv za ređenjem oženjenih muškaraca (viri probati) u Katoličkoj Crkvi.

“Uvjeren sam da bi neki mladi, koji su krštenjem primili poziv na brak, rado izrekli svoje ‘evo me’, ako bi ih Crkva pozvala u svećeničku službu”, izjavio je pomoćni biskup Bruxellesa, Jean Kockerols, tijekom održavanja Sinode o mladima, javlja Yahoo News.

Da se ne radi samo o njegovu stavu već, čini se, i o stavu belgijskog episkopata, natuknuo je u razgovoru za belgijski katolički portal Cathobel glasnogovornik tamošnje Biskupske konferencije, otac Tommy Scholtes.

U razgovoru je Scholtes istaknuo kako je biskup Kockerols tekst svog govora unaprijed predao drugim belgijskim biskupima, dodavši kako Kockerols govori “u ime Biskupske konferencije”.

Glasnogovornik belgijskih biskupa je pritom istaknuo kako to “nije jedino rješenje” za krizu zvanja koja se osjeća u Crkvi.

“Svjesni smo kako među protestantima i pravoslavcima, čiji se svećenici mogu ženiti, postoje poteškoće u pronalaženju muškaraca koji se žele posvetiti ovoj crkvenoj službi.”

Pitanje ređenja oženjenih muškaraca i celibata jedno je od vrućih pitanja pontifikata pape Franje.

Vjeruje se kako će upravo to pitanje biti centralno tijekom održavanja Pan-amazonske sinode. Brazilski biskupi već su ranije istaknuli kako bi im to pomoglo u pastoralnoj skrbi za područje Amazonije, gdje nedostatak svećenika čini da katolici nemaju pristup sakramentu pričesti ili im je to rijetko omogućeno, na nekim mjestima samo jednom ili dvaput godišnje.

Da se o ređenju “prokušanih muževa” treba raspravljati, istaknuo je i prefekt Kongregacije za kler, Beniamino Stella.

Njegova je ideja iznesena u knjizi “Tutti gli uomini di Francesco” (“Svi Franjini ljudi”), talijanskog novinara Fabija Marchesea Ragone, u kojoj su sadržani intervjui s crkvenim osobama koje je u Kardinalski zbor imenovao papa Franjo.

“Nije riječ o tome da se bude za ili protiv nečega, nego o pažljivom procjenjivanju različitih mogućnosti a da se ne bude zatvoren ili krut”, izjavio je Stella.

Papa Franjo nekoliko je puta pokazao otvorenost prema ovoj temi. Godine 2014. u intervjuu tijekom povratka iz pohoda Svetoj Zemlji, istaknuo je kako “celibat nije dogma vjere, nego životno pravilo koje jako cijenim i vjerujem kako je veliki dar Crkvi. Ali, ta su vrata uvijek otvorena, jer nije riječ o dogmi”.

U prošlogodišnjem razgovoru za njemački list Die Zeit Sveti Otac također je istaknuo: “Moramo proučiti jesu li ‘viri probati’ (prokušani muževi) mogućnost. Također, moramo odrediti koje bi uloge oni mogli preuzeti, na primjer, u izoliranim zajednicama.”

Istaknimo i kako je kardinal Walter Brandmüller svojedobno napisao otvoreno pismo u obranu celibata nakon što je La Repubblica objavila razgovor s Papom i lažno prenijela kako on razmišlja o ukidanju obaveznog celibata.

Više o celibatu, njegovoj povijesti, biblijskoj utemeljenosti i važnosti za Katoličku Crkvu pročitajte OVDJE i OVDJE.

Tino Krvavica | Bitno.net