Mogućnost ređenja oženjenih starijih muškaraca dokazanih vrlina u svrhu slavljenja euharistije u pojedinim izoliranim katoličkim zajednicama nešto je o čemu treba raspravljati. Stav je to kardinala Beniamina Stelle, pročelnika Kongregacije za kler.

Njegova je ideja iznesena u knjizi “Tutti gli uomini di Francesco” (“Svi Franjini ljudi”), talijanskog novinara Fabija Marchesea Ragone, u kojoj su sadržani intervjui s crkvenim osobama koje je u Kardinalski zbor imenovao papa Franjo.

“Nije riječ o tome da se bude za ili protiv nečega, nego o pažljivom procjenjivanju različitih mogućnosti a da se ne bude zatvoren ili krut”, izjavio je kardinal Stella.

Dodao je i to kako to nipošto ne bi značilo promjenu uobičajenih zahtjeva za svećeničku službu, odnosno da potencijalno prihvaćanje zaređenja oženjenih muškaraca u izoliranim zajednicama ne bi vodilo prema uklanjanju obaveze celibata.

Očekuje se da će ovo pitanje biti jedna od tema okupljanja Pan-amazonske biskupske sinode iduće godine koja će se baviti pastoralnim radom u Amazoni. Izgledi za raspravu o ovom pitanju su tim vjerojatniji uzevši u obzir činjenicu da su na dvije ranije sinode pojedini biskupi izrazili stav kako je ređenje oženjenih muškaraca jedini način da se osiguraju sakramenti i euharistijska služba za stanovnike u pojedinim mjestima.

O ovoj temi je svoju izjavu za njemački list Die Zeit prošle godine dao i papa Franjo, koji je tom prilikom rekao:

“Moramo proučiti jesu li ‘viri probati’ (prokušani muževi) mogućnost. Također, moramo odrediti koje bi uloge oni mogli preuzeti, na primjer, u izoliranim zajednicama.”

Dodajmo i to kako je, komentirajući ovu mogućnost, u studenom prošle godine kanonski pravnik i sveučilišni profesor dr. Kurt Martens izjavio da čak i ako bi Pan-amazonska sinoda zatražila ređenje ‘prokušanih muževa’, Papa još uvijek imao slobodu prihvatiti ili odbiti njihov zahtjev, te kako bi, u slučaju odobrenja, to najvjerojatnije vrijedilo samo za amazonsko područje.

Ivo Džeba | Bitno.net