Foto: Vatican Radio

Papa Franjo se tijekom jučerašnjeg povratka u Vatikan iz Svete Zemlje, gdje je boravio tri dana u apostolskom pohodu, u razgovoru s novinarima u zrakoplovu dotakao niza važnih tema, prenosi Vatican Insider i njegov glavni analitičar Andrea Tornielli.

Tako je na temu pedofilskih skandala rekao da Crkva i dalje provodi politiku “nulte tolerancije” prema onima koji čine zločine.

“U ovom trenutku tri su biskupa pod istragom. Jedan je već proglašen krivim i treba mu utvrditi kaznu. Neće biti nikakvog popuštanja prema onima koji počine takve stvari. Kada svećenik zlostavlja dijete, izdaje Tijelo Kristovo. Dijete vjeruje svećeniku koji ga treba upoznati s Kristom i odvesti prema svetosti. Umjesto toga ovaj ga zlostavlja. To je kao da slavite crnu misu. Umjesto da dijete privedete svetosti, zlostavljate ga i stvorite problem koji će tu osobu proganjati cijeli život. Uskoro ću u Domu svete Marte predvoditi misu s nekim žrtvama zlostavljanja. Tada ću i razgovarati s njima”, rekao je Papa.

Na pitanje o financijskim skandalima s Vatikanskom bankom, Papa je odgovorio:

“Skandali su neizbježni, jer smo grešnici, slabi ljudi. Ono što moramo jest truditi se da ih bude što manje. Povjerenstva koja su ispitivala poslovanje Vatikanske banke, kao i financijsko poslovanje Svete Stolice dovršila su svoj rad i sada ćemo sprovesti reforme koje su predložene. Primjerice, 1600 ilegalnih računa zatvoreno je u Vatikanskoj banci. Banka je tu da pomogne Crkvu prije svega. Nije otvorena za poslovanje drugih”, poručio je i dodao kako se istražuju navodi kako je banka dala 15 milijuna eura filmskom studiju Lux Vide.

Upitan o celibatu, Papa je odgovorio kako on nije “dogma vjere, nego životno pravilo koje jako cijenim i vjerujem kako je veliki dar Crkvi. Ali, ta su vrata uvijek otvorena, jer nije riječ o dogmi”.

U razgovoru s novinarima Papa je progovorio i o Sinodi koja se priprema za listopad i raspravama koje se vode oko nje.

“Ta Sinoda bit će posvećena obitelji, problemima u kojima se nalazi i trenutačnoj situaciji. Preliminarno izvješće koje je podnio kardinal Walter Kasper ima ukupno pet poglavlja, od kojih su četiri istaknula pozitivne točke koje se tiču obitelji. Peto je bilo posvećeno problemima razvoda i poništenja braka, te udjeljivanja pričesti ljudima koji su u drugom braku. Ono što mi se nije svidjelo jest da su pojedinci, pa i oni unutar Crkve, rekli kako je jedini cilj Sinode dopustiti razvedenima da primaju pričest, kao da se sve svodi na to. Znamo da je danas obitelj u krizi, mladi ljudi se ne žele vjenčati i živjeti zajedno. Ne bih volio da upadamo u to pitanje: može li se ta pričest udijeliti ili ne, jer pastoralni problemi koji se tiču obitelji su mnogobrojni. Vratio bih se onome što je Benedikt XVI. rekao: treba razmotriti proceduru za poništenje braka, treba ispitati vjeru s kojim neka osoba ulazi u brak i moramo jasno dati do znanja razvedenima da nisu ekskomunicirani. A nekada se prema njima tako ponaša”, rekao je Papa.

Na pitanje hoće li i on, možda, jednom odstupiti s mjesta Petrova nasljednika kako je to učinio Benedikt XVI., Franjo je odgovorio:

“Učinit ću ono što Bog traži od mene. Benedikt XVI. nije imao fizičke snage i kao ponizan čovjek vjere donio je tu odluku. Prije 70 godina nije postojala institucija pape emeritusa, a sada je imamo. Vrata su otvorena, a hoće li biti još papa emeritusa, to samo Bog zna.”

O svom susretu s patrijarhom Bartolomejem I. u Svetoj Zemlji rekao je da su razgovarali o jedinstvu.

“Onom koje nastaje na putu, jer jedinstvo nikad neće nastati teološkim dogovorom. Potvrdio mi je da je Atenagoras rekao Pavlu VI. da “trebaju sve teologe poslati na otok, a oni moraju nastaviti zajedno”. Moramo pomagati jedni drugima. Razgovarali smo i o mogućnosti slavljenja Uskrsa na isti dan, jer ova situacija je smiješna: Kada je tvoj Isus uskrsnuo? A moj će idući tjedan. Razgovarali smo kao braća”, prepričao je svoj razgovor s patrijarhom biskup Rima, koji je odgovarao i na druga brojna pitanja te najavio apostolske pohode na Filipine i Šri Lanku.

G. An. | Bitno.net