Vatikansko poduzeće Fabbrica di San Pietro 8. siječnja 2024. otvara Međunarodni nagradni natječaj za izradu jedinstvenog umjetničkog slikovnog prikaza 14 postaja križnoga puta namijenjenih za povremeno postavljanje u papinskoj bazilici sv. Petra.

Prijava na natječaj je besplatna, a moći će se prijaviti svi punoljetni umjetnici, bez obzira na nacionalnost. Kandidati će se od ponedjeljka 8. siječnja moći prijaviti putem online obrasca koji će biti dostupan na službenoj mrežnoj stranici vatikanske bazilike.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 31. siječnja. Nakon što razmotri sve prijave, s tom svrhom oformljeno Povjerenstvo odabrat će kandidate koji je će potom do 15. srpnja trebati poslati skice dviju postaja. Svi radovi bit će prikazani na privatnoj izložbi u Vatikanu, a Povjerenstvo će do kraja rujna 2024. godine objaviti ime pobjednika i uputiti mu službenu narudžbu za izradu postaja. Pobjednik će biti nagrađen sa 120 tisuća eura.

Četrnaest slika križnoga puta mora biti izrađeno prema specifikacijama naznačenima u natječaju, a tehnika izrade prepuštena je na volju autorima. Veličina platna na okviru treba biti 130 × 130 centimetara.

Odabrani umjetnik cijeli križni put trebat će dostaviti do kraja 2025. godine. Prvi put postaje će biti postavljene u baziliku sv. Petra u korizmi 2026. godine, od 18. veljače.

Podsjećamo, 2022. i 2023. godine su u vatikanskoj bazilici tijekom korizmenog i uskrsnog vremena bile postavljene postaje Gaetana Previatija (1852. – 1920.) koje su inače izložene u Vatikanskim muzejima.